Hlavní obsah

Festival propaguje busking. Zazpívají Klus, Baumaxa či Merta

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi osmým a desátým červnem zažije metropole podruhé festival Praha žije hudbou, který propaguje busking (pouliční hraní). Podpoří ho i Tomáš Klus, Vladimír Merta nebo Xavier Baumaxa a Longital.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Klus

Článek

Na festivale vystoupí i hudebníci jako Houpací Koně, Jakub Ondra, Circus Brothers a Lake Malawi a širší bude letos divadelní program, který nabídne soubory Cirk la Putyka, Bratři v tricku či Long Vehicle Circus.

Vyhláška omezující pouliční umění v Praze je podle organizátorů plná „nerozumných požadavků a nejasností“. Během jednoho festivalového dne nasbírali 2370 podpisů na petici, kterou podali na Magistrát hlavního města Prahy.

Foto: Anežka Horová

Lake Malawi chystají debutové album na konec letošního roku.

“Od podání petice jsme absolvovali několik jednání Kontrolního výboru, účastnili jsme se diskuze nad průzkumem zkoumající spokojenost s vyhláškou mezi Pražany, občany ČR, buskery a turisty a na základě mezinárodní rešerše úpravy buskingu v různých městech Evropy (Dublin, Berlín, Amsterdam, Paříž, Londýn, Barcelona) jsme připravili kompromisní návrh změn, které by upravovaly ty nejpalčivější části vyhlášky. Víme, že pro prosazení změn bude třeba ještě hodně úsilí, ale rozhodně boj nehodláme vzdát. Chceme přesvědčit zastupitele, že pokutování foukacích harmonik a diskriminace hobojů není ta správná cesta,“ sdělil za organizátory ze sdružení Nerudný Fest.cz ředitel festivalu Jan Gregar.

Hudebníci žádají třeba povolení malých zesilovačů nebo zrušení zákazu dechových a rytmických nástrojů na ulici. Plošný zákaz by podle nich měl být aplikován pouze na místa, kde busking opravdu dělá problémy. Festival Praha Žije Hudbou má být oslavou umění na 50 místech metropole. „Chceme zvýšit kvalitu pražského pouličního umění a zpříjemnit obyvatelům Prahy jejich život ve městě, aby ulice nebyly pouze místem tranzitu, ale prostorem pro život,“ dodal Gregar.

Festival stále přijímá další umělce. Všechny podrobnosti najdete na  www.prahazijehudbou.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám