Hlavní obsah

Festival nabídne filmy, koncerty i přednášky o Tibetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po osmé se obyvatelé českých měst mohou setkat s Festivalem ProTibet, který nabízí filmy, koncerty, výstavy i přednášky vztahující se k oblasti Tibetu. Letos akce proběhnou v Ostravě, Praze, Olomouci, Pardubicích, Opavě, Frýdku-Místku, Přerově a Poličce. Jako první začíná 26. února v Praze výstava Tibet mysli na Novoměstské radnici, kterou pořádá Potala, o.s.

Foto: Gopal Chitrakar, Reuters

Mladí mniši přihlížejí v nepálském Káthmándú oslavě výročí Dne tibetské demokracie. (Ilustrační foto)

Článek

"Tento ročník je významný také tím, že se ho účastní přímo Tibeťané žijící jak v ČR tak v zahraničí. Festival má za cíl upozornit nejen na 50 let násilného obsazení Tibetu Čínou, na porušování lidských práv, ale také přiblížit himalájskou kulturu a život Tibeťanů v exilu," říká koordinátorka festivalu Jana Neboráková.

Čína vojensky obsadila Tibet v roce 1959. Tibetský vůdce Dalajláma pak odešel do indického exilu. Ani dnes, po padesáti letech, se tamní obyvatelstvo s Číňany nesmířilo. Pouliční střety si minulý rok vyžádaly desítky mrtvých.  

Lama Kalsang, učitel tibetského buddhismu, bude na festivalu přednášet o tibetské kultuře a buddhismu. Hudební vystoupení připravili Lobsang Dargye, žijící v Irsku, který hraje tradiční tibetskou hudbu a zpívá. Dále vystoupí Tibeťan Sonam Tsering žijící v ČR, který hraje na tradiční nástroje buddhistických mnichů. Z domácích interpretů zahraje Vladimír Václavek a alternativní rockeři Jesus Om nebo Všehomír.

Dokumenty i fotografie pražského primátora

V české premiéře uvede ProTibet dokument Poselství Tibeťanů, který natočil  Arnaud Desjardins. Dokument mapuje situaci Tibeťanů v 60. letech 20. století a vznikl za podpory Dalajlámy. Na programu jsou také filmy a besedy s autorem dokumentů o Tibetu Zdeňkem Urbancem.

Program doplní přednášky Jany Neborákové a Karin Machaté ze sdružení M.O.S.T., které pracovaly půl roku v indických Himalájích v tibetských exilových vesničkách, nebo Adama Kubesy, Markéty Dolistové a Hany Valečkové. K vidění budou i fotografie z cest pražského primátora Pavla Béma. Podrobnosti najdete na  www.ProTibet.org a www.potala.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám