Hlavní obsah

Festival Krásný ztráty – Live 70 začal. Michal Prokop dnes oslavuje

Právo, Petr Horník, Jaroslav Špulák

V amfiteátru v Lokti začal v pátek odpoledne hudební festival Krásný ztráty – Live 70. Jeho protagonistou je zpěvák, hudebník, skladatel a moderátor Michal Prokop. V sobotu 13. srpna na něm totiž slaví sedmdesáté narozeniny.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Prokop v pátek na festivalu v Lokti.

Článek

Rozhodně to bude oslava, na kterou se jen tak nezapomíná. Prokop se na pódiu představil již v pátek, a to jak v triu, tak s Vladimírem Mišíkem. Velký den je na programu ale až v sobotu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Mišík na festivalu Krásný ztráty - Live 70.

V 18.25 hodin začne Prokop hrát se svými Framus Five, potom pokřtí reedici alba Město ER, které původně vyšlo v roce 1972, a následně společně s Karlovarským symfonickým orchestrem a svou kapelou zahrají historicky poprvé naživo úvodní skladbu z uvedeného alba, tedy Město ER.

O skladbě samotné Prokop Právu řekl: „Nese pečeť doby, ve které vznikla. Kříží v sobě vážnou hudbu, jazz i rock, což tehdy bylo obvyklé. Dnes se tomu říká crossover nebo art rock. Má v sobě i určitý dobový patos a také je dost náročná na hraní i poslech. To všechno ale v koncertní verzi ctíme. Měla by znít jako na albu. I já budu zpívat tak, jak jsem to tehdy vymyslel, i když můj hlas i výrazové prostředky jsou dnes dost jiné.“

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Luboš Andršt, Michal Prokop, Vladimír Mišík a Jan Hrubý. Všichni v pátek na festivalu v Lokti.

Kmotry reedice alba Město ER budou Vojtěch Dyk a Jan Unger, zpěvák skupiny Zrní. Obě tyto kapely také dnes na festivalu vystoupí. V noci pak jeho program uzavře skupina Tata Bojs.

V pátek se na pódiu oproti původnímu plánu neobjevil Radim Hladík. Omluvil se kvůli nemoci a na festival nedorazil. Již dříve se kvůli nemoci omluvila skupina Collegium Musicum. V programu je v pátek nahradili brněnští Progres 2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám