Hlavní obsah

Festival Finále vyhrál film Jako nikdy a dokument Velká noc

Intimní psychologické drama Jako nikdy režiséra Zdeňka Tyce získalo hlavní cenu Zlatého ledňáčka na festivalu Finále Plzeň, a to v kategorii celovečerních hraných nebo animovaných filmů. Snímek o popudlivém malíři v podání Jiřího Schmitzera, který ve svém domě umírá na rakovinu, zaujal tématem i profesionálním zpracováním. V sekci dokumentů si hlavní cenu odnesl imaginativní snímek ze světa pražských heren, nóbl klubů a laciných hospod Velká noc režiséra Petra Hátleho.

Foto: Falcon

Jiří Schmitzer ve filmu Jako nikdy

Článek

„Film Zdeňka Tyce nás přesvědčil nejenom neotřelým obsahem s velmi neobvyklou zápletkou, velmi profesionálním a mimořádně citlivým zvládnutím režie, ale také skvělou spoluprací s kamerou,” uvedl předseda poroty Juraj Herz. Porota vyzdvihla herecké výkony, označila je za jedinečné, a to nejen u hlavního mužského představitele, ale i u obou žen, tedy Petry Špalkové a Taťjany Medvecké, které ve snímku o umírajícího pečují.

Zvláštní uznání poroty získal film Pojedeme k moři režiséra Jiřího Mádla. „Diváci i porota odcházeli s pocitem svěžího závanu do někdy už trochu zatuchlých luhů a hájů československé kinematografie,” uvedli členové poroty. Celkově porota vybírala ze 14 celovečerních filmů.

Nejlepší dokument, snímek Velká noc, vyhrál v konkurenci 21 snímků. „Jde o po profesionální stránce plný film, nabízející intimní, avšak nenarušující pohled do světa ne vždy přístupného kameře. Režisér je tu společníkem protagonistů, nikoli pouhým pozorovatelem,” uvedla porota v čele s režisérem Lukášem Přibylem. Z televizních projektů si Zlatého ledňáčka v kategorii komedie odnesl seriál Čtvrtá hvězda, v kategorii drama seriál Cirkus Bukowsky.

Cenu Dagmar Táborské za nejoriginálnější dokument autorky do 35 let získal snímek Počátky sledující osudy tří dívek po opuštění výchovného ústavu režisérky Lindy Kallistové Jablonské. Cenu Václava Táborského za nejlepší dokument autora/autorky do 35 let získal kolektivní portrét zestárlých televizních profesionálů Parta Analog režiséra Martina Duška. U studentské poroty bodoval snímek Jako nikdy, z dokumentů film o romské menšině Gadžo režiséra Tomáš Kratochvíla. Sami diváci pak nejvíce hlasů dali romanci Křídla Vánoc, nejlepší herecký výkon podle nich předvedl představitel hlavní role tohoto snímku Richard Krajčo.

Reklama

Výběr článků

Načítám