Hlavní obsah

Festival Banát se prostě musí zažít

Právo, Tereza Frýdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banát

V sobotu 24. srpna proběhl v rumunském údolí Karpat v Tisovém údolí poslední den festivalu Banát. Bylo to krásné zakončení čtyř dnů plných tance a hudby. Účastníci měli také možnost prohlédnout si společně s učitelem Vláďou Kovářem a dětmi z Eibentálu místní školu.

Foto: Tereza Frýdová, Právo

Důležitou roli hrály poslední festivalový den koloběžky.

Článek

Sobotní festivalový program byl na mnoha místech výrazně kratší, než tomu bylo v předešlých dnech. Poslední vystoupení v Kamíně uzavřela umělecká skupina Neochotníci již v půl čtvrté odpoledne. Ve stejný čas vyrazil slavnostní průvod na čtyř a půlkilometrovou cestu do hlavního areálu festivalu, kde následoval navazující program.

Před třemi lety se jedním ze sponzorů festivalu stal výrobce koloběžek Yedoo. Ty účastníkům zpříjemňují dlouhé přesuny mezi jednotlivými areály. První hodina jejich zapůjčení je zdarma, a protože únava z předchozích dnů doléhala v sobotu už téměř na každého, byly hojně využívané.

Cimbálová muzika Pentla, která byla předchozí den ke slyšení v restauraci Eibentál, vystoupila na hlavním pódiu jako první. Během svého dvouhodinového setu uvedla účastníky do rytmického tance.

Foto: Tereza Frýdová, Právo

Účastníci závěrečného průvodu.

„Jsme daleko, jsme bez mobilů, a to jsou důvody, které dělají Banát speciálním. Lidé se tu k sobě z nějakých záhadných důvodů chovají lépe než normálně. Rádi říkáme, že je to takový letní tábor pro dospělé,“ sdělila Právu hlavní moderátorka programu v hlavním areálu Kateřina Hašková.

Na pódiu vystoupil opět také Vasilův Rubáš. „Hrát poslední den, to je výplach. Říká se tomu vyjebanát, protože je to pro ty nejsilnější ze všech, kteří neumřou a vydrží to,“ sdělil Právu Filip Tumlíř Novák, jeden ze členů kapely.

Více než hudebním festivalem je Banát společenskou akcí, jejíž atmosféru lze těžce zachytit pomocí slov. Musí se prostě zažít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám