Hlavní obsah

V údolí transylvánských Karpat odstartoval osmý ročník festivalu Banát

Právo, Tereza Frýdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banát

Ve středu 21. srpna byl v rumunské vesnici Tisové údolí (Eibentál) zahájen 8. ročník festivalu Banát. Během následujících čtyř dnů na něm vystoupí více než třicet tuzemských kapel, několik divadelních souborů a proběhne řada přednášek a besed.

Foto: Tereza Frýdová

Zahájení festivalu v Restauraci u Medvěda.

Článek

Úplně původně inspirovala Štěpána Slaného a další organizátory k organizaci festivalu aktivita společnosti Člověk v tísni. Ta pořádala pro obyvatele v Banátské oblasti setkání s hudbou. První ročník proběhl v roce 2012 a navzdory chaotickému průběhu sklidil velmi pozitivní ohlasy jak u diváků, tak muzikantů.

Většina účastníků využívá dopravu, kterou na festival zajišťují organizátoři. Speciální vlakový expres nahradil autobusy. „Zásadní zlom přišel před třemi lety, kdy jsme přistoupili na vlakovou výzvu. Díky tomu se festival dostal do povědomí širší veřejnosti v České republice a věříme, že jízda vlakem je pro účastníky zajímavá,“ vysvětlil Právu Štěpán Slaný.

Letos vlakový expres vyjel v pondělí z pražského Smíchova. Měl osmnáct vagonů o délce pět metrů (přes půl kilometru) a do rumunské Oršavy dovezl více než třináct set lidí. Po dvaadvacetihodinové cestě vlakem byli následně účastníci přepraveni autobusem, či se nejprve plavili lodí po dunajské úžině Cazanele a autobusem byli dopraveni vzápětí.

Foto: Tereza Frýdová

Cesta vlakem do Banátu byla romantická.

Vesnice Tisové údolí leží na úpatí transylvánských Karpat. Jedná se o jednu z šesti vesnic, jež spadají do Banátské oblasti. Program prvního festivalového dne byl zahájen ve středu v podvečer. A jelikož měl vlak zpoždění, pro většinu účastníků bylo nemožné stihnout první koncert a program byl pozměněný.

Na Banátu je hned několik míst, na kterých se vystupuje. Festival byl zahájen na malém pódiu u Restaurace u Medvěda. Představily se na něm tři kapely, mezi nimi i kladenské Zrní. Když na konci jeho pětačtyřicetiminutového vystoupení zapadalo slunce za obzorem, téměř všichni přítomní vesele tancovali do rytmu hudby.

Hlavní areál festivalu je od Restaurace u Medvěda vzdálený více než tři kilometry. Účastníci se cestou k němu prošli malebnou krajinou obepínající Tisové údolí a sem tam se zastavili u místních babiček, které hovoří archaickou češtinou a nabízejí domácí speciality.

Foto: Tereza Frýdová

Banát je krásná oblast.

Oficiální zahájení festivalu proběhlo patnáct minut před jedenáctou a bylo ukončeno velkým aplausem. Po něm se na hlavním pódiu představila rapová skupina Prago Union, které se podařilo vytvořit živou atmosféru.

Frontman Kato předvedl, že je ve skvělé formě a jazykolamy ve svých textech ovládá stále bravurně. Lidé tancovali a přáli si, aby vystoupení neskončilo. A když na to mělo přijít, sám Kato u organizátorů usmlouval patnáct minut k dobru.

„Přijdu si tu jako v Čechách někde na vesnici. Je to tady jako doma. Všichni sem jeli takovou dálku, tak si to tu nebudou neužívat,“ popsal své pocity po vystoupení Kato.

Hlavního pódia se pak zhostila éterická víla Viah se svými kolegyněmi. Její zvučný hlas doprovázely elektronické beaty a s hvězdnou oblohou nad nimi to byl krásný zážitek. Program po jejich vystoupení ještě nebyl u konce, ale většina účastníků už se pomalu začala chystat ke spánku. Přeci jen měli za sebou náročnou cestu, festival byl teprve zahájen a další bohatý třídenní program na ně čeká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám