Hlavní obsah

Febiofest začne 19. března, podpoří vězněného ukrajinského režiséra

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový festival Praha - Febiofest, který začíná v Praze 19. března, navštíví mimo jiné producent Mike Downey, vyslanec Evropské filmové akademie, který podporuje ukrajinského režiséra Olega Sencova. Toho zadržela ruská tajná služba, protože údajně připravoval „teroristické útoky“ na Krymu.

Foto: Febiofest

Nejslavnější host festivalu Alan Rickman ve filmu Králova zahradnice

Článek

Kromě Ruska nikdo nevěří, že režisér je terorista. Filmaři jako Pedro Almodóvar, Wim Wenders a Agnieszka Holland proti zatčení protestovali. Ministerstvo zahraničí ČR rovněž vyzvalo Rusko k propuštění Sencova i dalších Ukrajinců. Na Febiofestu bude uveden Sencovův film Hráč.

Febiofest letos promítne 159 filmů z 56 zemí. Začne 19. března v kině Cinestar na pražském Andělu projekcí filmů Králova zahradnice Alana Rickmana a Talisman vlků Jeana-Jacquesa Annauda, kteří převezmou Kristiána za přínos světové kinematografii. Dorazit má také Hitchcockova herečka českého původu Kim Novaková. Předsedkyní letošní poroty bude Vlasta Chramostová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlasta Chramostová při přebírání Zvláštní ceny Thalie.

Mike Downey v Praze představí čtveřici svých producentských děl, bude to například životopisný film Petera Greenawaye Goltzius a společnost Pelikán, dále íránský Prezident o posledních dnech diktátora, komedie Ztracen v Karastánu a Bohéma v rytmu Afriky, oceněná na Berlinale za hudbu.

Tradiční hudební část Febiofestu bude opět zdarma a nabídne tematické večery jako jazz, world music, dance, pop a rokenrol. Více na febiofest.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám