Hlavní obsah

Fantasy román Eragon si měří síly s Harrym Potterem

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eragon je mladý hrdina fantasy románu, který začal Američan Christopher Paolini psát v patnácti letech. Ohlas prvního dílu, který v USA vyšel, když mu bylo devatenáct, předčil všechna očekávání: kniha se překládá už ve 40 zemích a nyní vyšla i v češtině

Článek

V posledních letech stále oblíbenější dobrodružství ve fantastickém prostředí středověkých vesnic a měst s nadpřirozenými bytostmi, kterým donedávna v literatuře vévodil Tolkienův Král prstenů, tak získala dalšího hrdinu. V USA se Eragon stal bestsellerem a jeho úspěch u čtenářů byl srovnatelný s příběhy o Harrym Potterovi.

Souboj dobra se zlem

Eragon žije ve vesnici Carvahall v království, jemuž vládne krutý Galbatorix. Odpradávna v něm stojí na straně dobra Dračí jezdci, ochránci země vládnoucí kouzly, která jejich bojovému umění dodávají větší sílu.

Eragon, který nemá otce, jednoho dne najde v lese naleštěné kamenné vejce, z nějž se vylíhne dračice Safira. Právě ona je jedním z prostředníků, kteří mají Eragona dovést k poznání, kdo je jeho otec i jaký osudový úkol byl pro něj před lety vybrán. Patnáctiletý Eragon zjistí, že je Dračím jezdcem, na kterého čeká boj ze zlem.

Dnes už jednadvacetiletý autor světově úspěšného fantasy románu Christopher Paolini dal Safiře do vínku nejen přátelství s Eragonem, ale i vtip a smysl pro svobodu. Když chytí orla, místo aby ho snědla, pustí ho na svobodu se slovy: "Žádný nebeský lovec by neměl své dny skončit jako něčí kořist. Je lepší žít v letu než přišpendlený k zemi."

Elfové, trpaslíkové, kočkodlakové, to všechno jsou nadpřirozené bytosti, které tvoří naprosto přirozenou součást Eragonova světa. Jeho cesta se v prvním díle zastavila po souboji s krutým Stínem.

Nečekaný úspěch

Paolini začal Eragonovy osudy splétat v patnácti letech. První koncept mu zabral jeden rok. Když si prý přečetl celý rukopis, zděsil se, jak nevalně román napsal, a další rok mu zabralo přepracování knihy, kterou dal teprve poté přečíst svým rodičům. Prvotina se mu podařila. Kapitoly řazené bezmála jako filmové obrazy nenesou stopy začátečníka. Příběh vydalo nakladatelství jeho rodičů, s nimiž žije v Rajském údolí ve státě Montana.

Patrně mu s konečnou podobou textu maličko pomohli i oni. V knize jim vyjadřuje díky: "Matce, za její rozvážné červené pero a báječnou pomoc s dvojtečkami, středníky a dalšími roztomilými zvířátky; otci za bezvadnou ediční práci a všechen čas, který strávil zpracováním mých nejasných, neuspořádaných myšlenek do řádků, a v neposlední řadě sestře za připomínky k ději za ochotu nechat se v Eragonovi ztvárnit jako bylinářka."

Christophera i jeho sestru vyučovala doma jejich matka. "Mít mámu za učitelku je někdy divné, ale vím, že kdybych chodil do státní školy, nikdy bych Eragona nenapsal," domnívá se. Paoliniho rodina začala propagací knihy v místní knihovně a na vysoké škole, poté cestovala po celých USA. V roce 2002 a začátkem roku 2003 Christopher uskutečnil přes 135 autogramiád. V létě 2002 koupil Eragona Carl Hiassen pro své nakladatelství Alfred A. Knopf a poté získal práva k publikování i pokračování.

Eragonův boj s velkým zlem má autor rozpočtený ještě na dva díly.

Christopher Paolini: Eragon

Fragment, přeložila Olga Machútová, 488 stran

Reklama

Související témata:

Související články

Teenager porazil Rowlingovou

Americký adolescent, který nikdy nenavštěvoval školu, svým fantasy románem Eragon předstihl na žebříčku bestsellerů Harryho Pottera britské spisovatelky J. K....

Výběr článků

Načítám