Hlavní obsah

Experimentátor Bowie oslaví šedesátku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už se jedná o glam rock, u jehož zrodu stál, jazz, taneční nebo elektronickou hudbu, všude zní rukopis Davida Bowieho inspirativně a originálně. Občas je sice obviňován z toho, že podléhá módě, z hudebních výprav se však téměř vždy dokázal vrátit s novými nápady. A to nejen v roli hudebníka, ale i jako herec, básník, výtvarník nebo producent.

Článek

V pondělí slaví 60. narozeniny a kulaté jubileum si užívá pro něj netradičně. V polovině loňského roku totiž oznámil, že má hudební branže plné zuby a že si bere rok volno. "Každé ráno chodím na procházky a sleduji spousty filmů v televizi. Jeden den jsem sledoval i tři filmy Woodyho Allena za sebou," popsal Bowie svůj současný program.

K pauze ho přiměly i zdravotní problémy. Už v roce 2004 totiž musel na čas přerušit kariéru kvůli obtížím s ucpanou srdeční tepnou. První příznaky onemocnění se tehdy projevily během červnového koncertu v Praze, který kvůli bolestem nedokončil. Později podstoupil operaci.

Že by konečně dostal rozum? ptají se fanoušci na internetových serverech. U věčného provokatéra Bowieho, který má za sebou bohatou zkušenost s alkoholem a drogami, to lze jen těžko říci. Může to být totiž zase jedna z jeho "rolí".

Chameleón Bowie

Bowie se často šokujícími převleky a příběhy stylizoval do svých hudebních hrdinů a stejně proměnlivá jako barva jeho vlasů byly i jeho desky. S předstihem dokázal odhadnout, kam se ubírá hudba, a byl vždy krok napřed. Začal v rodném Brixtonu jako saxofonista. Na střední škole hrál v několika skupinách a svou první vážnější skupinu Davie Jones and the King Bees založil v roce 1963. V roce 1965 přijal David Robert Jones umělecké jméno David Bowie, aby se vyhnul záměně s hercem a zpěvákem Davym Jonesem. Mezi slavné ho poprvé katapultoval v roce 1969 singl Space Oddity ze stejnojmenného a průměrného alba.

Postupně se stal hvězdou, ať už to bylo kromě hudby díky převlekům, odlišně zbarveným očím (následek školní rvačky) či zvuku. Nejvíce uhranul postavou rockové hvězdy Ziggyho Stardusta, kterou zničí fanatismus, jež sama vyvolala. O ní vypráví album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972), které je vrcholem Bowieho tvorby a které zrodilo žánr glitter (glam rock). Publikum tehdy šokoval ženskými šaty a postavou "ženo-muže", která dala podnět k diskusím o Bowieho sexuální orientaci a mnoha drbům, s kým se ocitl v posteli. Padala i jména jako Iggy Pop nebo Mick Jagger a provokatér Bowie vše rád přiživoval.

Jevištní herecké schopnosti využil i před kamerou. Uznání si vydobyl hned svou první hlavní rolí ve filmu Muž, který spadl na Zemi. V broadwayské inscenaci se jako Sloní muž objevil po boku Elizabeth Taylorové, dále hrál například ve snímku Basquiat nebo Zoolander. Loni měl premiéru film Christophera Nolana The Prestige, ve kterém hraje slavného fyzika Nikolu Teslu.

Bowie dosud vydal přes 20 alb, byl také producentem a skladatelem pro takové veličiny jako Lou Reed či Iggy Pop, s některými kolegy natočil i duet. Počátkem 80. let prodělal krizi, ale nebyl by to Bowie, aby se v 90. letech dalšími experimentálními výlety, deskami Outside a Earthling, dostal do povědomí fanoušků. Melancholickou deskou Hours (1999) si návratem ke svým kořenům uchlácholil nejskalnější příznivce. Poslední desku, Reality, vydal v roce 2003. Je spíše "písňová", jak vzkázal svým fanouškům bývalý experimentátor Bowie, který se v 90. letech nadchl pro nové technologie.

Obrození Bowieho mohli kromě nešťastného koncertu v roce 2004 posoudit na vlastní oči i čeští fanoušci v roce 1996 a 1997. V roce 1999 byl jmenován rytířem Řádu umění a literatury, což je jedno z nejvyšších francouzských ocenění za celoživotní hudební dílo. Se svým majetkem několika set miliónů liber je jednou z nejbohatších hvězd současnosti. Loni obdržel čestnou hudební cenu Grammy a je nositelem titulu "nejvlivnější rock'n'rollový umělec všech dob", který mu udělil podle výsledků odborné ankety týdeník New Musical Express.

Současná manželka a modelka somálského původu Iman mu porodila holčičku. Iman má ještě z předchozího manželství dceru Zulekah, David má s Angelou Barnettovou (onou Angie, o které zpívají Rolling Stones) syna Zowieho. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám