Hlavní obsah

Evropské město kultury Plzeň nabídne 600 programů

Více než šest stovek různých akcí se vejde do programu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015, který začne za 45 dní. Představí se zrekonstruované interiéry slavného architekta Adolfa Loose, trnkovské výstavy z dílny syna a vnuka známého animátora, maorské portréty dalšího plzeňského rodáka, Gottfrieda Lindauera, festival světla a umění ve veřejném prostoru, výstava současného designu v industriálních areálech, barokní památky Plzeňského kraje a mnoho akcí ve veřejném prostoru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Perníková chaloupka - Jiří Trnka

Článek

Zahájení projektu, který se v České republice po Praze uskutečňuje podruhé, se plánuje na 17. ledna. V režii Petra Formana oživí město desítky umělců a program vyvrcholí na hlavním náměstí rozezněním nových zvonů, doplněných stále oblíbenějším videomappingem. Kulturní akce evropského města doplňuje množství projektů, které mají sociální charakter, zapojují menšiny i děti a představí i mimoevropské kultury.

Nejdůležitější body programu se snaží hledat vztah umění a technologií a zasazovat Plzeň do kontextu Evropy. Z tohoto pohledu se dotýkají osobností či příběhů spojených s Plzní, jako je Ladislav Sutnar, Adolf Loos nebo Jiří Trnka. Žánrově se program rozprostře od nového cirkusu, přes výstavy, koncerty, divadlo, tanec až po vzdělávací projekty a velké akce ve veřejném prostoru.

Sezóna nového cirkusu nabídne sedm předních souborů z Francie, Itálie, Španělska a Švýcarska, provazochodce Davida Dimitriho a premiéru tuzemského souboru Cirk La Putyka. V březnu se otevře nový kulturní prostor DEPO2015, který bude později hostit instalace významných osobností současného evropského designu.

Legenda Lynyrd Skynyrd

V květnu se Plzeň stane dějištěm oslav 70. výročí konce války spojených s koncertem legendární americké kapely Lynyrd Skynyrd, známé díky hitu Sweet Home Alabama. V Plzni se letos v termínu, kdy se tradičně koná festival Rock for People, uskuteční speciální edice tohoto festivalu, na níž vystoupí hudebníci ze všech 28 členských států EU. „Bude to podpora evropských měst kultury, v Hradci Králové se letos festival Rock for People bude také konat, ale v jiném termínu,” řekl pořadatel festivalu Michal Tomes.

Součástí Evropského hlavního města kultury původně byla také výstavba nové budovy Západočeské galerie. Projekt za přibližně 700 miliónů korun ale kraj po dokončené architektonické soutěži odmítl s odkazem na nedostatek peněz. Galerie novou budovu nutně potřebuje, nemá zázemí, depozitáře a další potřebné prostory, řekl její ředitel Roman Musil. V programu byla i revitalizace a konverze budov bývalého pivovaru Světovar na multifunkční prostor.

Rozpočet projektu je 20 miliónů eur, ze kterých většinu zaplatí Plzeň, čtvrtinou přispěl Plzeňský kraj, soukromé zdroje mají dát 25 miliónů korun. Program a vstupenky jsou na www.plzen2015.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám