Hlavní obsah

Evropská filmová akademie navrhla k ocenění český film Karamazovi

Evropská filmová akademie (EFA) ve čtvrtek zveřejnila seznam 44 filmů doporučených k nominaci na Evropské filmové ceny za rok 2008. Mezi navrhovanými snímky z 27 evropských zemí je i film Karamazovi režiséra Petra Zelenky, natočený v česko-polské koprodukci. Ceny předá EFA 6. prosince v dánské Kodani.

Článek

Dvacítka zemí zařadila svého zástupce na nominační listinu přímo, konstatuje EFA, podle níž letošní seznam opět dokládá obrovskou rozmanitost evropské kinematografie. Zbývající díla doporučila do soupisu výběrová komise EFA tvořená členy výboru organizace rozšířeného pro tuto příležitost o přizvané experty. Těmi byli Gunnar Bergdahl ze Švédska, Stefan Kitanov z Bulharska a Derek Malcolm z Británie.

V nadcházejících týdnech bude o nominacích v několika kategoriích hlasovat 1800 členů EFA. Nominace budou oznámeny ve španělské Seville 8. listopadu u příležitosti Evropského filmového festivalu.

Režisér Zelenka umístil svůj film Karamazovi do současného Polska. Do Krakova přijíždí skupina pražských herců, aby na alternativním festivalu uvedla jevištní adaptaci Dostojevského hry Bratři Karamazovi. V divadelním dramatu, nabitém emocemi, se řeší otázky víry, nesmrtelnosti a spásy lidské duše. Na pozadí divadelní zkoušky se tak divák stane svědkem osudů hereckého souboru i komických příběhů jednotlivých herců a režiséra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám