Hlavní obsah

Epopej se znovu představila domácím v Moravském Krumlově

Milan Vojtek , Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov

Středa 28. července se stala dnem, kdy plátna Slovanské epopeje mohli po jejím návratu do Moravského Krumlova na Znojemsku obdivovat první návštěvníci. V předpremiéře radnice umožnila návštěvu lidem z města. Pro všechny bez rozdílu otevírá v sobotu 31. července.

Obnovenou výstavu Slovanské epopeje si ve středu v Moravském Krumlově prohlédli první návštěvníciVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

„Rozhodli jsme se pozvat lidi z města, aby se mohli na vlastní oči přesvědčit, o čem to celé bylo, co vše jsme udělali pro vystavení epopeje, a samozřejmě si prohlédli novou expozici Muchova díla,“ uvedl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Při oficiálním převzetí pláten do zápůjčky minulé pondělí hovořil o dvou týdnech, ve kterých je třeba mimo jiné definitivně nastavit osvětlení a podobně, nakonec se potřebné kroky podařilo zvládnout dříve.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Obnovenou výstavu Slovanské epopeje si ve středu v Moravském Krumlově prohlédli první návštěvníci.

„Za předchozí dobu máme dokonale odzkoušené veškeré systémy dohlížející na prostředí epopeje. Neměli jsme ověřené v praktickém provozu systémy pro návštěvnický provoz. Rozhodli jsme se proto pro třídenní zkušební provoz, v němž se zaběhnou systémy i průvodci. A současně jsme si řekli, že tyto tři dny věnujeme lidem z Moravského Krumlova, aby se mohli přijít podívat na epopej. A taky na to, jak jsme pro ni připravili zámek,“ uvedl místostarosta Zdeněk Juránek (KDU-ČSL).

Slovanská epopej se usadila v zámku

Kultura

„Ostrý provoz pro širokou veřejnost po třech zkušebních dnech pro místní začíná v sobotu,“ potvrdil Třetina. „Už teď nám tady zvoní telefony a lidé si objednávají prohlídky. Kalendář se začíná plnit hromadnými návštěvami,“ řekly dívky z pokladny epopeje.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Na epopej. První vstupenky prodali v Moravském Krumlově ve středu 28. července.

„Jsem ráda. Já už jsem chtěla končit, ale když se nám epopej sem vrátila, starosta mě přemluvil, abych zůstala. Neodolala jsem,“ uvedla Marie Makovičková, která léta v pokladně epopeje pracovala.

Naše pokladna dnes taky vypadá jinak. Je z ní místnost pro technologii a my máme nové prostory. Je tady i šatna, kam si návštěvníci odkládají rozměrné předměty, aby náhodou při neopatrném pohybu epopej nepoškodili,“ připomněla.

Otevřeno má moravskokrumlovská výstava Slovanské epopeje od devíti do osmnácti hodin. Poslední vstup je ovšem limitován sedmnáctou hodinou. Vstupné je stanoveno na 250 korun za dospělého návštěvníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám