Hlavní obsah

Slovanská epopej se usadila v zámku

Právo, Milan Vojtek

Obyvatelé Moravského Krumlova na Znojemsku i turisté z jiných míst už mohou začít plánovat návštěvu města a navrátivšího se lákadla. Zástupci města, pražského magistrátu a Galerie hlavního města Prahy v pondělí představili novou expozici Slovanské epopeje.

Slovanská epopej v Moravském KrumlověVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Jedná se zatím o pracovní podobu s rozmístěnými plátny. „Zatím se jedná o technické osvětlení, do otevření je třeba plátna řádně nasvítit. Zbývají také další dokončovací práce. Plátna jsou ale napnuta a ve stavu, kdy je můžeme Moravskému Krumlovu oficiálně předat,“ uvedla pražská radní Hana Třeštíková (Praha sobě). Lidé do expozice budou moci vstoupit na přelomu července a srpna.

„Potrvá ještě čtrnáct dnů, než bude vše připravené,“ potvrdil moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP 09). Za vstupenku lidé zaplatí 250 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovanská epopej ve Veletržním paláci.

„Jedná se o zápůjčku na pět let, pak počítáme s umístěním v budově Savarinu na Václavském náměstí. Tam je v plánu vystavení na pětadvacet let, mezitím snad již bude mít Praha k dispozici prostory vystavěné přímo pro epopej,“ dodala radní.

„Kdyby něco, jsme schopni epopej dále vystavit u nás. Máme pro ni prostory splňující nejpřísnější kritéria pro výstavnictví,“ připomněl Třetina s tím, že zámek Moravský Krumlov je pro mnohé jednadvacátým plátnem epopeje.

Instalaci epopeje předcházela rozsáhlá příprava prostor zámku. Ne pouze nabílení stěn či instalace osvětlení, ale celá řada prací. Moravský Krumlov musel splnit přísné podmínky pro vystavení, obsahující především požadavek adekvátního nastavení přípustné vlhkosti prostor a garanci udržení potřebné teploty a dalších parametrů. Úpravy prostor si vyžádaly náklady 58 milionů korun. Z toho 43 milionů pokryl stát, deset milionů dal kraj a zbytek město.

Plátna se na Moravu vrátila po deseti letech. Prvních pět obrazů z cyklu odjelo z Moravského Krumlova v atmosféře notně rozjitřených vztahů mezi oběma městy v únoru 2011. Zbylá plátna zůstala vystavená v prostorách zámku do konce října téhož roku, v listopadu rovněž putovala do Prahy. V hlavním městě byla k vidění od 10. května 2012 ve Veletržním paláci, v roce 2017 odjela epopej do Japonska. Po návratu domů skončila v depozitáři. V září roku 2019 začala jednání o možném vystavení opět v Moravském Krumlově. V době pětileté zápůjčky chce hlavní město nachystat prostory pro trvalé vystavení epopeje. Po úpravě prostor zámku, aby splnily veškerá opatření k bezpečnému vystavení pláten, dorazila epopej v posledním červnovém týdnu na Moravu a po nezbytných přípravách je nachystaná k představení návštěvníkům.

Slovanská epopej je majetkem Prahy, město ale vede spor s vnukem Johna Muchy. Dvě kola sporu město vyhrálo, následně ale Nejvyšší soud konstatoval, že soudy nižších instancí nedostatečně odůvodnily verdikty, kterými dílo přiznaly Praze, a vrátil spor k novému projednání. Další kolo soudního kolotoče pak vedlo 9. prosince loňského roku k verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 1, že Praha není vlastníkem Slovanské epopeje. Rozsudek není pravomocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám