Hlavní obsah

Elina Garanča: I severská blondýnka může zpívat Carmen

Právo, Vladimír Říha

Elina Garanča, představitelka Carmen v Londýně nebo New Yorku, zazpívá výběr písní ze svého nového alba poprvé pro Prahu. Další z připravovaných rolí jsou například Anna Boleynová, Marie Stuartovna a další.

Foto: Právo

Elinu Garanču (na snímku v roli Carmen v newyorské MET) v pondělí doprovodí ve Smetanově síni Pražská komorní filharmonie.

Článek

Před dvěma lety jste v Praze zpívala hlavně belcantové mezzosopránové árie. Co jste si připravila tentokrát?

Bude to spíš pocta Španělsku a jižnímu temperamentu. Takový výběr z mého posledního alba natočeného pro Deutsche Gramophone, které vyjde v září. Bude to dost horkokrevná až vášnivá hudba – deska se nazývá Habanera a má hodně cikánské téma, budou tam i zarzuely. Vlastně Praha bude prvním místem, které to uslyší živě. Mé velké turné začne v září v Rize a pak v Německu.

Carmen jste zpívala také v MET v New Yorku či Covent Garden v Londýně. MET jsme viděli v kinech. Jak jste se cítila před zraky celého světa?

Bylo to velice odlišné od koncertu árií, naštěstí mám výborné spoluhráče a skvělé režiséry, jako jsou Francesca Zambellová či Richard Eyre. A to, že jsem blondýna, nevadí. Carmen není o barvě vlasů, ale o hlasu a osobnosti, tak proč by ji nemohla zpívat severská blondýna?!

Stejně jako minule diriguje orchestr váš manžel Karel Mark Chichon. Jaký je jako šéf orchestru?

Zná můj hlas nejlépe. Spolupracuji s ním vždy na novém repertoáru. A jsem moc ráda, že jako Angličan přijal i šéfovství Lotyšského národního symfonického orchestru v mé rodné Rize, takže pomáhá i mé zemi. A že nezapomíná ani na mě, dokazuje tím, že mi dal k Vánocům krásnou kočičku Carmencitu.

Co děláte, když zrovna nezpíváte?

Setkávám se s přáteli, povídáme si o všem možném, jdeme do jazzových barů. Ve volném čase se ráda potápím a jezdím na lyžích.

Co připravujete nového, jaké máte plány?

Budu zpívat další belcantové role v italských operách – v Donizettiho Anně Boleynové, ve Favoritce, v Marii Stuartovně. Mám také smlouvu na Dido v Trojanech, budu pokračovat v rolích Oktaviana, Charlotty a Carmen. A na CD bude nahrána i má Donna Elvíra v Mozartově Donu Giovannim. A stále sním o tom, že si jednou zazpívám taky Amneris ve Verdiho Aidě.

A co Rossini?

Popelku ani Rosinu už zpívat nemůžu, protože tento druh koloratury mi nedává šanci dál se vyvíjet. A stejně jsem nikdy neměla pro něj typický témbr ani vibrato.

Setkala jste se někdy s rolemi v českých operách?

Ne, trochu se bojím zpívat v jazyce, kterým nemluvím. Ale ráda bych někdy vystoupila v pražském Národním divadle jako host. Zatím se ale nic takového neplánuje.

Reklama

Související témata:

Související články

V Písku začíná filmový Festival nad Řekou

Festival nad řekou, konaný v jihočeském Písku, vykřesal loni Jiří Králík jako „trucpodnik“ uherskohradišťské Letní filmové škole. Jenže než se rok s rokem...

Benátská noc nabídla pestrý repertoár

Osmnáctý ročník hudebního festivalu Benátská noc nabídl od čtvrtka do neděla v Malé Skále u Turnova rozmanitou paletu hudebních žánrů. Od folku, přes pop,...

Výběr článků

Načítám