Hlavní obsah

Dvořákova Praha s Hvorostovským

Právo, Vladimír Říha

Třetí ročník hudebního festivalu Dvořákova Praha poprvé představil program a účinkující hvězdy a určitě nezklamal očekávání. Mezi 20. 8. a 4. 9. uvede 16 koncertů, na které již zahájil předprodej. Hlavní hvězdou ročníku bude ruský barytonista Dmitrij Hvorostovskij, dá le portugalská klavíristka Marie Joao Piresová, Polák Piotr Anderszewski, skotská houslistka Nicola Benedetti a argentinská cellistka Sol Gabettaová.

Článek

„Je to poslední ročník v srpnovém termínu, od příštího roku se posune celý na září,“ oznámil intendant Vladimír Darjanin. Orchestrální koncerty zůstávají v Rudolfinu, kvartetní budou v Českém muzeu hudby. Symfonických orchestrů přiveze festival devět a mezi nimi taková lákadla jako orchestry z Birminghamu, Budapešti, Salcburku, Antverp, Paříže a Drážďan, našimi účastníky budou Česká filharmonie, rozhlasový orchestr a Pražská komorní filharmonie.

„Zejména Budapešťský festivalový orchestr s Ivánem Fischerem a Drážďanská filharmonie s Frühbeckem de Burgosem mají u nás mnoho příznivců, poprvé u nás zahraje Královský vlámský orchestr,“ konstatoval ředitel festivalu Jaroslav Manda. Festival ozdobí i účast sira Johna Eliota Gardinera (diriguje ČF 26. 8.) a Daniela Gattiho s Národním francouzským orchestrem.

Před festivalem bude udělena podruhé cena Antonína Dvořáka (držitel bude znám až v květnu) a Dvořákova díla jsou opět páteří festivalu - zazní jich 12. „Bohužel sešlo z připravovaného uvedení Requiem, které uvedeme až za rok s Ionem Marinem a Českou filharmonií,“ řekl Darjanin Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám