Hlavní obsah

Dům válečného hrdiny Kubiše i pomník maršála Radeckého usilují o vaše hlasy

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáct veřejných sbírek na opravu historických staveb v Česku, po jedné z každého kraje, usiluje právě teď v soutěži Máme vybráno o přízeň lidí, kterým není lhostejné kulturní dědictví. Hlasovat pro jednu z nich můžete i vy, a to až do konce srpna.

Foto: Máme vybráno

Rodný dům Jana Kubiše, Kraj Vysočina

Článek

„Podpořit je možné různé druhy památek: kostely, kaple, zdevastovaný zámek či barokní statek.“ říká Aleš Kozák, ředitel organizace Institut pro památky a kulturu, o.p.s.

Do finále soutěže postoupili krajští vítězové z téměř tří set veřejných sbírek. Podle něj je smysl soutěže poukázat na projekty, které se snaží zachránit historické skvosty v naší republice.

Letos se do finále probojoval mimo jiné rodný dům válečného hrdiny Jana Kubiše na Vysočině, zámek Lipová u Šluknova nebo projekt na obnovu pražského pomníku maršála Radeckého z Radče.

Sbírky s příběhy

Co sbírka, to pozoruhodný příběh, neboť na opravu vybraných památek přispívají sami lidé. V těch nejúspěšnějších jsou přitom teď díky nadšení dobrovolníků řádově stovky tisíc korun.

Pořadatel mezi finalisty nakonec rozdělí sto tisíc korun. Oceněny budou také finančně nejúspěšnější sbírky stejně jako projekty, které zaujmou úrovní prezentace a komunikace svých záměrů veřejnosti.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskutečí v polovině září v pražském dominikánském klášteře.

Anketa

Přispěli jste někdy finančně na záchranu nějaké památky?
Ano
57,8 %
Ne
42,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 268 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám