Hlavní obsah

Dostál pošle inspekci do chrámu Sv. Mikuláše

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Filmování amerického dobrodružného filmu Van Helsing v kostele svatého Mikuláše, které se minulý týden uskutečnilo i přes odpor památkářů bude řešit inspekce ministerstva kultury. Právu to včera sdělil ředitel ministerského odboru památkové péče Jan Kaigl.

Foto: Dřevěné divadlo

Snímek z představení Princezna na hrášku

Článek

Ministr kultury Pavel Dostál dal pokyn ministerské památkové inspekci, aby v chrámu Sv. Mikuláše prověřila, zda skutečně došlo k odvozu lavic z kostela.

Zároveň se má zjistit, zda během filmování nedošlo k nějakému poškození na této kulturní památce. "Nevíme, zda lavice byly odvezeny, protože jsme se dovnitř nedostali a nedali jsme ani k případnému odvozu souhlas," řekl včera na dotaz Práva Kaigl.

Filmový štáb natáčel až do čtvrtka minulého týdne a odvolával se na nájemní smlouvu uzavřenou s pražským arcibiskupstvím. Zamítavou zprávu k natáčení vydal odbor památkové péče magistrátu a Státní ústav památkové péče. Arcibiskupství nyní v případě, že se prokáže poškození kostela, hrozí až půlmiliónová pokuta.

"My jsme vydali stanovisko, ve kterém s natáčením nesouhlasíme. Ale oni s požehnáním arcibiskupství filmování uskutečnili," sdělil Právu vedoucí právního oddělení odboru památkové péče magistrátu Robert Hejčík.

Nejvíce vadila kamera

Podle Hejčíka památkářům nejvíce vadila instalace kamerového jeřábu, zakrytí kaplí a oken a použití kouřového a mlhového oparu uvnitř kostela. Dalším důvodem bylo přemístění lavic ven z kostela. Ministerstvo kultury už v pátek vydalo prohlášení, že Arcibiskupství pražské nebralo ohled na negativní stanovisko Odboru památkové péče pražského magistrátu a ani na zamítavý postoj Státního ústavu památkové péče, který ze zákona vykonává odborný dohled na nakládání s národními kulturními památkami.

Jak sdělila mluvčí ministerstva Kateřina Besserová, Arcibiskupství nevyčkalo ani na rozhodnutí resortu. Podle ní zákonná lhůta pro takovéto rozhodnutí je 60 dní, doba dostatečná k tomu, aby ministerstvo mohlo získat všechny relevantní podklady a stanoviska od příslušných institucí. "Není tedy pravda, že pochybili úředníci ministerstva kultury. Ministr kultury Pavel Dostál byl ve čtvrtek při návštěvě kostela za doprovodu zástupce arcibiskupství jím úmyslně klamán," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám