Hlavní obsah

Donutil se soudí o pohádky

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okresní soud v Novém Jičíně projednává případ pohádek pro děti, které namluvil herec Národního divadla Miroslav Donutil. Společně s hudebním vydavatelem Martinem Sedlářem viní Tomáše Zelenku z porušení autorských práv a ze zfalšování svého podpisu.

Foto: Promo M.E.Kyšperský

Martin Evžen KYŠPERSKÝ- skladatel, textař, hudebník, spisovatel, herec a frontman kapely Květy.

Článek

Zelenka v polovině devadesátých let spoluvlastnil vydavatelství ATHIS, které uvedlo na trh pohádky Poklady z hor, namluvené hercem Miroslavem Donutilem. "Mysleli jsme, že na pohádkách vyděláme, ale po roce fungování jsme se dostali do druhotné platební neschopnosti," vypověděl 41letý muž. Herci prý zaplatil dohodnutou částku i předal slíbené kompaktní disky a kazety. Procenta ze zisku ale nevyplatil. "Ani nemohl, protože žádný zisk nebyl. Panu Donutilovi jsem to vysvětlil osobně, moc se mu to nelíbilo," dodal Zelenka.

V roce 2002 se rozhodl pohádky nabídnout jinému vydavatelství. K převedení práv ale potřeboval Donutilův souhlas. "Bylo to v době pražských povodní. V divadle ani na mobilu jsem umělce nemohl sehnat. Pak jsem potkal člověka nečeské národnosti, který tvrdil, že to pro něj není problém. Dal jsem mu smlouvy s průvodním dopisem a on vše i s podpisy Donutila brzy vrátil," vypověděl obžalovaný. Práva prodal za 25 tisíc korun, a pohádky vyšly.

Ozval se však Donutilův manažer, že herec k ničemu nedal souhlas. "Jednal jsem v dobré víře a přiznávám, že když se pan Donutil ozval, že o ničem nevěděl, byl jsem šokován," hájil se Zelenka a slíbil, že se pokusí najít muže, který měl hercův souhlas zprostředkovat.

Miroslav Donutil Zelenkově obhajobě vůbec nevěří. "Nemám k tomu co říci. Jednoznačně lže a je to podvodník," konstatoval oblíbený herec. Soudce nakonec líčení odročil na příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám