Hlavní obsah

Domingova Operalia skončila velkým finále

Právo, Vladimír Říha

Pátečním finálovým koncertem v zaplněné historické budově Národního divadla v Praze skončil 27. ročník světové operní soutěže Operalia založené Plácidem Domingem a poprvé pořádané v České republice.

Foto: Radovan Šubín

Finalisté s cenami a Domingem (uprostřed) po vyhlašování

Článek

Španělská pěvecká a dirigentská legenda Plácido Domingo touto soutěží podporuje mladé operní talenty, a i díky své umělecké a lidské popularitě razí operním nadějím cesty ke světové kariéře.

Ze 40 vybraných kandidátů do finálového kola postoupilo tentokráte dvanáct místo tradičních deseti. Porota složená ze světových odborníků (ředitelů a členů vedení operních domů kupř. New Yorku, Madridu či Bonnu) udělala výjimku, neboť úroveň přihlášených byla mimořádná.

Češka v semifinále 

Domingo je jen nehlasujícím šéfem 11členné poroty. A i když se do finále nedostala jediná zastoupená Češka sopranistka Zdislava (Lada) Bočková, už její účast v semifinále je velkým příslibem a úspěchem mladé pěvkyně.

Porota nakonec po finálovém kole, kde se soutěží mimo opery (12) i v zarzuele (5 účastníků), typu španělské operety, vybrala jako vítěze mezi ženami quatemalskou sopranistku Adrianu Gonzalezovou a mezi muži španělského tenoristu Xabiera Anduagu. Oba zvítězili také v zarzuele.

U publika však bylo hodnocení jiné. Cenu diváků získali barytonista Kim Ki-hun z Jižní Koreje a ruská mezzosopranistka Maria Katajevová, ti byli u poroty druzí.

Bylo uděleno celkem 14 peněžních cen a výkony finalistů (jiná Ruska Anna Šapovalovová přednesla na úvod finále velice pěkně Dvořákovu árii z Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém) byly hodné jména zakladatele.

Domingo nejen finále moderoval i se závěrečným odměňováním, jemuž dodal i vtipnou stránku, ale i stačil řídit orchestr Národního divadla při všech 17 číslech večera. A jeho konstatování „Pro mě jsou vítězové všichni, hudba je věcí srdce a matematika pak všechno kazí,“ jako by shrnulo smysl celé soutěže.

Za rok se sejdou mladí pěvci na 28. ročníku poprvé v Singapuru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám