Hlavní obsah

Do Prahy míří Billy Talent

Novinky, Alex Švamberk

V Incheba aréně na pražském Výstavišti vystoupí v pondělí kanadská skupina Billy Talent. Soubor zaujal tuzemské posluchače už loni při svém vystoupení, když hráli před My Chemical Romance. Před nimi vystoupí populární americké formace Anti-Flag, hrající politický punk.

Článek

Billy Talent se tuzemskému publiku představil poprvní loni a na kontě má jen dvě studiové a jednu živou desku, kořeny kapely však sahají až do počátku devadesátých let, když však ještě hrála pod jménem Pezz. To členové netušili, že o patnáct let později budou hrát ve velkých halách a na mamutích festivalech.

„Daří se nám lépe, než jsme si kdy mysleli,“ přiznal Novinkám baskytarista John Gallant. „Jsme  jen čtyři kluci z malého kanadského města,“ dodal s tím, že hudbě se původně nevěnoval.

„Začínal jsem s hokejem, který hrál i můj táta. V Kanadě každý kluk hraje hokej, tedy každý čtvrtý. A už jako mladý kluk jsem zjistil, že se moje hokejové sny nevyplní, tak jsem přešel k baskytaře,“zavzpomínal Gallant. Přiznal, že hlavní inspirací pro něj byli Guns N´Roses: „Já jsem jel v rocku, začal jsem ho poslouchat, když byli hodně populární Guns N´Roses, kteří propojili všechny kluky na scéně. I můj kamarád, který hrál na kytaru, se učil písně Guns N´Roses .Říkal jsem si, že bych to mohl taky zkusit. A tak jsem se stal baskytaristou."

Vzorů však měla kapela víc, uvedl bubeník Aaron Solowoniuk: „Poslouchal jsem hip hop, hlavně Public Enemy. Pak mě bratr seznámil se Sex Pistols a od nich jsem se dostal k Jane´s Addiction  a k celému vlně kapel z té doby, k Nirvaně, Pearl Jam a Soundgarden. To mi bylo patnáct let a ty kapely na mě měly vliv stejně jako Rage Against The Machine. Dávaly mi pocit, že, že hudbu má smysl dělat."

Na vznik skupiny však měla velký vliv i vlna kanadských kapel nastupujících v té době. „Když jsem začal poslouchat  hudbu, taky byla kanadská scéna hrozná, ale v letech 1992 až 1994 nastoupilo hodně nových kapel na východním pobřeží, jako byli Sloan, které nás ovlivnily."

Na konci dekády ale musela kapela změnit své jméno, protože Pezz se jmenovala punkrocková kapela z Memphisu, která si název chránila. Dali si jméno podle jedné postavy z knihy Hard Core Logo a pod ním vydali dvě desky energického písničkového rocku, který byl určen především pro kanadský trh, zaznamenal však překvapivý úspěch i v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám