Hlavní obsah

Do kin míří nová česká pohádka z dílny Svěráků a Uhlíře

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři bratři. Takové jméno dostala nová hudební pohádka režiséra Jana Svěráka, kterou natočil dle dětských minioperek svého otce Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Přijel režisér Jan Svěrák se svým otcem a hlavními protagonisty: Tomášem Klusem, Zdeňkem Piškulou a Gabrielou Míčovou.

Článek

Oscarový režisér se tak podruhé po filmu Kuky se vrací z roku 2010 pustil do celovečerního snímku pro dětského diváka. V Ostravě se lidé už v neděli mohli na předpremiéře filmu přesvědčit, jak se režisérovi podařilo tři známé pohádky skloubit s příběhem tří bratrů, kteří se vydávají do světa na zkušenou, aby si našli své nevěsty a pomohli rodičům se statkem. Do kin po celé republice snímek zamíří ale až 14. srpna.

„Původně jsem chystal anglicky mluvený film. Počítal jsem s tím, že bude složité na něj sehnat peníze a producenty, tak jsem si říkal, že bych v tom mezičase mohl připravit i něco jiného, kdyby mi toto nevyšlo. Moje maminka mi vnutila do auta cedéčko s tátovými minioperkami, které dělal pro děti s Jardou Uhlířem. Když jsem si to poslechl, tak jsem zjistil, že to má krásné melodie, vtipné texty a je to plné emocí. Přišlo mi, že by bylo škoda z toho neudělat celovečerní formát,“ zavzpomínal před novináři v Ostravě Jan Svěrák.

Dodal, že tři bratři v podání Tomáše Kluse, Vojty Dyka a Zdeňka Piškuly vstupují vlastně do tří slavných pohádek: do Šípkové Růženky, Červené karkulky a O dvanácti měsíčkách. A v nich zažívají různá dobrodružství a překonávají překážky, až se dostanou ke svým vysněným nevěstám. „I když Matěj coby mysliveček si na Karkulku ještě musí počkat pár let, než dospěje,“ podotkl otec režiséra a zároveň autor scénáře pohádky Zdeněk Svěrák.

Mladého herce na konkurzu odmítli, nevzdal to

Tvůrci filmu se shodli na tom, že o hlavních představitelích měli vcelku brzy jasno kromě jedné výjimky, a to nejmladšího z trojice bratrů. „Zdeněk Piškula totiž na konkurzu dostal text a zazpíval ho příšerně, proto jsme jej odmítli. Jenže on se nenechal odbýt a chtěl ještě jednu šanci, že se to doučí. No a podruhé to zazpíval výborně, takže jsem mu hned podal ruku,“ zavzpomínal Jan Svěrák.

Pohádka je nejen plná krásných písní, ale také triků. Kromě vlka, který jako by vypadl z oka ilustrovanému Trnkovu vlku, diváky zcela jistě zaujmou i mluvící a zpívající zvířata. Podle režiséra byl pro trikaře jeden z nejtěžších záběrů natočit zpívajícího holuba. Náročná byla i scéna s kvetoucí jabloní, ta se točila celý rok.

Z chaloupky chrám

„Honza udělal z chaloupky chrám. Myslím, že se mu naše miniopery podařilo krásně přenést na filmové plátno. Vtip byl v tom, jak zachovat Uhlířovy nakažlivé melodie a dotvořit příběh s pohádkami,“ zkonstatoval otec režiséra, u kterého si jeho syn již objednal další texty na zfilmování.

„Mám vybrané dvě povídky z jeho povídkových knížek a taky se mi moc líbí, jak dotvořil scénář, který pro mě psal před 10 lety. Myslím tím knihu Po strništi bos, kterou vydal vloni,“ upozornil mladší ze Svěráků.

Nová česká pohádka stála 42 miliónů korun a točila se rok na různých místech České republiky. „Například jsme natáčeli na zámku v Hluboké, na Šumavě, v Adršpachu, v Děčínském Sněžníku, na zámku ve Žlebech a ve Velharticích, v kladrubském klášteře, ale i na Ještědu kvůli chybějícímu sněhu,“ vyjmenovával režisér s tím, že kromě zmíněných herců se představí i Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Zuzana Norisová či Gabriela Míčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám