Hlavní obsah

Do brněnské Polárky připlul Robinson

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidská paměť je krátká. Připomínám proto, že v brněnské Polárce začínal nejeden z talentovaných a známých divadelních tvůrců: Jan Mikulášek, Miroslav Oščatka, Martin Františák, Hana Mikolášková, David Smečka, Jan Kyncl. A Jaroslav Tuček v ní končil. Jeho nevídané zásluhy o divadlo v Brně (Husa na provázku, HaDivadlo, Studio Marta, Polárka) ocení v tom městě - jak je tam zvykem - nejspíš až po jeho smrti. To on protáhl brněnskou avantgardu normalizací.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Tomáš Sukup (Pátek) a Jiří Skovajsa (Robinson)

Článek

V Polárce od roku 1999 budují cesty a pěšiny na tradici loutkářské Jitřenky, která stála ještě v dělnické kolonii na Veveří a zprostředkovávala první kontakty s divadlem už mé generaci. Působí v ní pod vedením Maria Buzziho a Bronislavy Krchňákové už třetí tvůrčí skupina. A zase moc dobře - na to, že za hubičku.

Důkaz nejnovější? Robinson Crusoe podle předlohy slovutného Daniela Defoa. Nemělo by se ale zapomínat, že ten námořnický, složitě a komplikovaně vyprávěný příběh břitkého autora pamfletů proti církvím anglikánské i puritánské přiblížil u nás dětem autor nezapomenutelného Malého Bobše, Brňan Josef Věromír Pleva.

Nebyla by to Polárka - a Ondřej Elbel v ní (onehdy s Matějem T. Růžičkou oživili Nebe na zemi V + W v Šumperku), aby ten napínavý a šťastně uzavřený příběh ještě trochu neshodili, odlehčili, zcizili a oživili. Mé lakmusové papírky Šárka a Klárka se moc dobře bavily. Chichotaly se třeba vtipným jazykovým zkomoleninám Pátka, když se učil česky. Právě pro děti kolem deseti je asi Robinson tématem ideálním. Obyvatelé opuštěného ostrova asi na dva večery dokázali vytěsnit dokonce i Harryho Pottera.

Pátek umí česky

Nešťastného Robinsona, kterého nouze naučila housti líp než Dalibora, protože neměl komu spouštět z okna pytlík a musel si všechno obstarat sám, hraje zkušený „polárník“ Jiří Skovajsa. Láskyplného a učenlivého lidojeda Pátka s nádherně bezprostřední dávkou stylového naivismu tvoří na jevišti Tomáš Sukup.

V rolích dalších kanibalů, námořních kapitánů, Pata, Kámoše, Jima a Maura se střídají Václav Vítek, Lukáš Daňhel a Ondřej Biravský. Muziku k tomu všemu usilování o přežití a o návrat domů složil Vít Karlas, kostýmy vymyslela Zuzana Přidalová (povedli se jí hlavně divoši). A celé je to jako stvořené pro rodiny s dětmi!

Divadlo Polárka Brno - Daniel Defoe: Robinson Crusoe. Scénář a režie Ondřej Elbel, Dramaturgie a zvuk Lukáš Votava, hudba Vít Karlas, výprava a kostýmy Zuzana Přidalová, zemětřesení Michal Sopuch. Premiéra 3. listopadu 2012.

Celkové hodnocení 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám