Hlavní obsah

Do Brna přijedou jazzové hvězdy a držitelé prestižních cen Grammy

Brněnští jazzoví fanoušci mají letos na podzim mimořádně nabitý koncertní kalendář. Díky přehlídce Moravia Music Fest přijedou do Brna slavní zahraniční interpreti a držitelé cen Grammy. Další atraktivní koncerty nabízejí přehlídky Jazz On v klubu Alterna a Jazz Brno ve Staré Pekárně. V říjnu navíc vystoupí v Huse na provázku hvězdná latinskoamerická kapela Descargon.

Foto: Profimedia.cz

Brian Blade bude jednou z hvězd Moravia Music Festu

Článek

Šestý ročník Moravia Music Festu tvoří devět koncertů se společným mottem Architekti jazzu. K největším hvězdám patří americký bubeník Brian Blade, jenž přijede v triu se saxofonistou Benjaminem Koppelem a kontrabasistou Scottem Colleyem, dále vystoupí trombonista a mistr žánru funky Fred Wesley nebo vícenásobný držitel Grammy, bubeník Antonio Sanchez.

Podle ředitele festivalu Josefa Buchty lze Sancheze, Bladea a Wesleyho považovat za "pilíře jazzového slovníku". "Pro mnohé budou zcela jistě velkou inspirací a hudební 'fajnšmekři' si určitě jejich koncerty vychutnají," řekl Buchta.

Festival začne 16. října vystoupením tria Koppel-Colley-Blade v Metro Music Baru. Přehlídka vyvrcholí 4. prosince v Janáčkově divadle, kde vystoupí orchestr B-Side Band se zpěvákem Vojtěchem Dykem a speciálním hostem Kurtem Ellingem. Američan Elling je podle některých kritiků nejlepším jazzovým zpěvákem současnosti. Rovněž patří k držitelům Grammy.

K hvězdám koncertní série Jazz On patří třeba izraelský pianista Šaj Maestro. V klubu Alterna odehraje svůj jediný český koncert k desce The Road to Ithaka. Vystoupí třeba také kytarista Rudy Linka. Jazzové večery v Alterně jsou rozvrženy od září do prosince, podobně jako v případě koncertní řady Jazz Brno ve Staré Pekárně, která letos představí třeba zpěvačku Melanii Scholtzovou z Kapského Města.

Mezinárodní sestava Descargon vystoupí 10. října v Huse na provázku. Pětičlennou kapelu tvoří muzikanti z Kuby, Kolumbie, Peru a Brazílie, jejichž hudba je mixem salsy, samby, latin jazzu a dalších temperamentních žánrů. Den před koncertem členové kapely povedou tvůrčí dílnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám