Hlavní obsah

Dnes se otevřou multiplexy a chystají velkou nálož filmů

Po dlouhých osmi měsících se ve čtvrtek 10. června otevřou vedle jednosálových kin, která hrají už dva týdny, také multiplexy. S obnovením jejich provozu má premiéru hned jedenáct filmů a v dalších týdnech jich bude stejně nebo jen nepatrně méně. Diváci tak budou vybírat mezi dlouho odkládanými a očekávanými i těmi zbrusu novými, které stíhají premiéru v plánovaném čase.

Foto: Falcon

Emma Stoneová jako Cruella ve stejnojmenném filmu.

Článek

Jedním z těch, na které se mnozí určitě těší, je Cruella s Emmou Stoneovou a Emmou Thompsonovou v hlavních rolích. Odehrává se v době londýnské punkrockové revoluce sedmdesátých let minulého století a sleduje počátky jedné z nejznámějších záporných filmových postav, Cruelly de Vil, která už léta okouzluje diváky svou okázalostí, teatrálností a pohotovostí.

Cruella se objevila poprvé v padesátých letech dvacátého století v knize Dodie Smithové. Na filmových plátnech ožila v roce 1961 v animovaném filmu, v roce 1996 v jeho hraném remaku a o čtyři roky později ještě v pokračování, které se chystá i tentokrát.

Foto: Falcon

Emma Stoneová

Mladá a chytrá podvodnice Estella (Stoneová) se chce prosadit ve světě módy. Spřátelí se s dvojicí mladých zlodějů a podaří se jim na londýnských ulicích uspět. Když Estella zaujme pozornost módní legendy baronky von Hellman (Thompsonová), uvede to do pohybu sérii událostí, díky nimž se rozhodne podlehnout své temné stránce a stát se módní a pomstychtivou Cruellou.

Na hřbitově došla místa

Jen do půlky letošního září se diváci mohou těšit na rekordní počet téměř dvaceti českých distribučních premiér celovečerních filmů. A k tomu jde do kin více než deset dokumentů. Tím prvním hraným je tragikomedie Tichý společník režiséra Pavla Göbla.

Odehrává se ve vsi na Slovácku, kam se po rozvodu vrací z Prahy mladá Lenka. Trefí se ovšem do chvíle, kdy se její otec rozhodne potopit na dno přehrady, aby ve svém někdejším domě našel bednu se slivovicí. A aby toho nebylo dost, na tamním hřbitově právě došla místa k pohřbívání. Rozšíření hřbitova není možné, zpopelnění zcela nemyslitelné. Nečekané řešení nabídne tamní pobuda. Navrhne začít pohřbívat na stojáka, ušetří se tím místo a hřbitov déle vydrží. A rozproudí se debata…

Göbl natočil film podle vlastní stejnojmenné novely, za kterou získal před více než deseti lety literární cenu Magnesia Litera a nominaci na Cenu Josefa Škvoreckého.

„Film je nenápadnou komedií o lidech, které jinde nepotkáte, a pro lidi, kteří se jich nebojí, kteří nezapomněli myslet bez návodu a tuší, že ztráta toho, co svazuje, je může osvobodit,“ říká o svém filmu autor.

Do hlavní role hrobníka, námezdního drvoštěpa a opilce Miry Maliny obsadil Ondřeje Malého, do rolí Lenky a jejího otce Kláru Issovou a Boleslava Polívku. Ve filmu hrají i herci Slováckého divadla v Uherském Hradišti a souboru Pod lampů z Bánova, pro ně Göbl vytvořil už v knize a nyní i ve filmu nářečí složené ze slováckého a valašského dialektu.

Divoký západ jinak

Náročnějším divákům je určen americký antiwestern nezávislé režisérky Kelly Reichardtové První kráva. Odehrává se ve dvacátých letech devatenáctého století na americkém severozápadě v Oregonu, jeho hrdinou je samotářský kuchař přezdívaný Cookie.

Ten se během putování se skupinou lovců kožešin spřátelí s podnikavým Číňanem Kingem Lu a ukáže se, že tahle nesourodá dvojice má stejný cíl, založit farmu, uživit se, a pokud se to podaří, mít svůj hotýlek s pekárnou pro pocestné.

Nečekaně úspěšný byznys se smaženými koblížky, které kolonizátorům nejen chutnají, ale také připomínají starý domov, má zádrhel v důležité ingredienci. Mužům nezbývá než ji krást. Za tmy chodí tajně dojit první krávu, kterou do Oregonu přivezl armádní velitel posádky.

Film o mužském přátelství, ošidnosti amerického snu a současně neobvyklý portrét drsného života má spíše sociální než westernový rámec. Režisérka ho vypráví velmi zvolna, s důrazem na drobné detaily, a pro pozorné diváky i na základy, z nichž vzešla i současná americká realita. První kráva soutěžila na Berlinale 2020, a i když na Zlatého ani Stříbrné medvědy nedosáhla, umístila se na předních příčkách mnoha výročních žebříčků.

Reklama

Výběr článků

Načítám