Hlavní obsah

Divadla a kluby lákají diváky na Silvestra

Právo, ČTK, rh, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Poslední den v roce se chystá málokdo strávit sám. Jednou z možností, jak zahájit silvestrovskou oslavu, je návštěva divadla. Většina divadel uvádí osvědčené komediální tituly, při nichž se diváci, ale i herci na scéně dočkají nečekaných momentů. Na silvestrovských reprízách jsou totiž žertíky a překvapení dovoleny.

Foto: Kamila Biddle

Letošní maturanti ještě mají na přípravu čas.

Článek

Činohra pražského Národního divadla uvádí na Silvestra od 15.00 ve Stavovském divadle komedii s písničkami České sekretářky, v níž se představí Jana Boušková, Jitka Smutná, Taťjana Medvecká, Miluše Šplechtová, Johanna Tesařová, Tomáš Petřík aj. V historické budově se hraje balety Dítě a kouzla / Sinfonietta a Státní opera uvádí od 19.00 již tradičně v němčině Straussovu operetu Netopýr.

Laterna magika hraje 31. prosince odpoledne Kouzelný cirkus s reprízou na Nový rok v podvečer. Divadlo ABC zve odpoledne na komedii ze života dramatika G. B. Shawa Taxi na věčnost a večer na Únos Sabinek s Lubomírem Lipským, na malé scéně Ábíčko uvádí hned dvakrát za sebou komedii Rozpaky zubaře Svatopluka. Divadlo v Dlouhé vsadilo na jednu z nejúspěšnějších her svého repertoáru, Pratchettovy Soudné sestry.

Divadlo Bez Zábradlí pobaví diváky reprízou Ayckbournovy komedie Kdes to byl(a) v noci?, Metro ohlašuje veselohru Gustava Skály Tanec mezi vejci se Stellou Zázvorkovou a Fidlovačka klasickou Feydeauovu frašku Blboun s Tomášem Töpferem v titulní roli.

Na Silvestra a Nový rok odpoledne mohou zájemci zhlédnout čtyři představení Křižíkovy fontány na Výstavišti. Na repertoáru je Smetanova Má vlast, Romantické smyčce, Dvořákova Novosvětská a Vangelisovo Dobytí ráje 1492. Národní divadlo marionet v Žatecké ulici hraje na Silvestra legendární loutkovou verzi Dona Giovanniho.

V Brně i Ostravě klasika

Silvestrovská představení nabízí i většina mimopražských scén. Po klasice sáhli například v Brně i Ostravě. Komedii Oscara Wildea Jak je důležité míti Filipa uvádí Městské divadlo v Brně, Moliérova Skapinova šibalství činohra Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Plzeňská činohra naproti tomu věří svému domácímu autorovi Antonínu Procházkovi a nasadila jeho novou komedii Přes přísný zákaz dotýká se sněhu.

Osvědčené jsou i muzikály a operety: Sugar v Pardubicích (s vyhlášením ankety Inscenace roku) a pod titulem Někdo to rád horké ve Velkém divadle v Plzni. Na lidovou operetu Járy Beneše Na tý louce zelený se mohou těšit diváci v Ostravě i Uherském Hradišti, na Čardášovou princeznu v Olomouci a na Veselou vdovu v Českých Budějovicích.

House i rock

Ani hudebních akcí není málo. Pozoruhodná jistě bude Get trained! 2 aneb Párty ve vlaku. Z pražského Smíchovského nádraží vyrazí speciální souprava ve 21 00 a během devítihodinového pohybu na trase Heřmaničky, Beroun, Kladno a zpět se u mixážních pultů vystřídají DJ´s Chris Sadler, Josef Sedloň, Lumiere, Babe LN a další.

V pražském Paláci Akropolis na Žižkově bude hrát hudební "kosmické těleso" Baykonur. Představí zde svůj silvestrovský program nazvaný The Final Countdown 2004. V klubu Roxy se chystá večer na téma slavné sci-fi Franka Herberta, Duna. Připravena je videoprojekce, světelná a laserová show a samozřejmě sety různých DJ´s. Nejpohodovější Silvestr slibují v pražském klubu Matrix. Od 20.00 se budou střídat rytmy drum´n´bass, reggae, bhangry, breakbeatu a dalších. Nachystána je i bohatá tombola.

Hudba mimo Prahu

Slavit se samozřejmě bude i mimo metropoli. V královéhradeckém Sále Filharmonie zazní od 15.00 Silvestrovský koncert složený z předeher, valčíků a scén z nejznámějších oper. V Jazzové kavárně v Chebu budou od 20.00 hrát Blue Condition, v plzeňském Music clubu Divadlo Pod Lampou se od 21.00 představí skupiny Mrtwej Vaněk, V3SKA a další. a na 1. Labském Silvestru v hořovickém klubu Labe zahrají od 20.00 New Ketchup a Akcent.xbr.

Anketa

Kde strávíte Silvestra?
V klubu
18,6 %
V restauraci
14,2 %
V divadle
9,8 %
Na horách
17,5 %
U přátel
13,7 %
Doma
26,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 183 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám