Hlavní obsah

Divadelníci nabízejí své hity na letních scénách

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po netypické divadelní sezoně, na níž se výrazně podepsalo uzavření divadel, následuje i netypické divadelní léto. K tradičním produkcím, jež patří k prázdninové nabídce představení pod širým nebem, se přidává řada dalších divadel, která tak dohánějí ztracenou sezonu.

Foto: Marek Olbrzymek

Pucciniho operu Bohéma uvede Janáčkova opera na brněnském Špilberku.

Článek

Shakespearovy hry nabízejí Letní shakespearovské slavnosti, které v plné šíři obnovují provoz na jevištích v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. Podobně i Metropolitní léto hereckých osobností, které bude hrát na Letní scéně Vyšehrad, v divadle Studio Dva, na Tvrzi Divice, Letní scéně Vítězná, nově pak na Letní scéně v pražských Holešovicích a na Výstavišti.

Na letní scéně na hradčanském Novém světě uvádí tituly ze svého repertoáru pražské Divadlo Ungelt. Do třetího ročníku vstupuje Hvězdné léto pod žižkovskou věží v Praze, kde letos kromě představení Divadla Kalich budou k vidění i tituly z produkcí dalších scén.

Novou letní scénou je šapitó Azyl78 v areálu pražského Výstaviště, kde lze letos vidět nový cirkus, činoherní, taneční a pohybová představení, a to i scén, jež běžně v létě nehrají, jako jsou Divadlo v Dlouhé, Divadlo pod Palmovkou, Činoherní klub či Studio Ypsilon. Ve Valdštejnské zahradě v Praze uvádí Romea a Julie pražské Divadlo na Vinohradech, muzikály z produkce Hudebního divadla Karlín (včetně odložené premiéry Rebelů) se hrají na Letní scéně v pražských Letňanech. Činoherní klub a Dejvické divadlo hrají ve Valdštejnské zahradě Senátu v Praze i v Lesním divadle v Řevnicích.

Divadelní spolek Kašpar uvádí svá představení již tradičně v Divadle v Celetné v Praze, na tvrzi ve Vlksicích, letos i na zahradě Werichovy vily na pražské Kampě, kde nedaleko, na nádvoří galerie Musea Kampa, je k vidění i představení Werich. Nabídek je jen v metropoli opravdu hodně a divák, který během léta zatouží po divadle, má z čeho vybírat.

Na divadelní představení pod širým nebem se mohou těšit i návštěvníci brněnského Špilberku. Shakespearovská představení rozšíří letos i opera v produkci Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Během srpna a září uvede brněnský soubor Rossiniho Lazebníka sevillského, Bizetovu Carmen, Verdiho La traviatu a Pucciniho Bohému. Kromě Špilberku bude Janáčkova opera hrát poprvé i v Amfiteátru v Mikulově.

„Letošní léto nabízí opravdu ty největší operní hity. Je to trochu klišé, ale podle mě opravdu nemůžete udělat chybu, když se za námi na naše letní scény vydáte,“ zve barytonista a představitel Figara v Lazebníkovi sevillském Roman Hoza.

Na nádvoří brněnského Biskupského dvora uvádí své inscenace Městské divadlo Brno. V červenci to bude inscenace Napoleon aneb Alchymie štěstí, v srpnu Poprask na laguně, Antonius a Kleopatra či Ztracený ráj. Několik představení Romea a Julie odehraje v Biskupském dvoře i pražské Divadlo na Vinohradech.

V amfiteátru na brněnské Kraví hoře, v Mikulově a na nádvoří zámku Slavkov bude během léta hrát Divadlo Bolka Polívky. Diváci se mohou těšit na tituly Šašek a syn, Rebelky, Šest tanečních hodin v šesti týdnech, Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho, Pozemšťan, DNA a další z produkce hostujících souborů.

Produkce i na hradech a zámcích

Hrát se bude i v řadě dalších měst. Do čtrnáctého ročníku vstupuje Divadelní léto pod plzeňským nebem, které nabízí inscenace nejen plzeňských scén, ale i hostů. Své Moravské divadelní léto v areálu Korunní pevnůstky má i Olomouc, na letní divadelní festival Pernštejnlove se mohou těšit diváci z Pardubic, populární muzikál Noc na Karlštejně a Werichovy Tři veterány uvádí během léta soubor Východočeského divadla z Pardubic na Kunětické hoře.

Letní divadelní produkce naleznou diváci i na řadě hradů a zámků. Například v Mělníku, na Grabštejně, v Lednici, v Mikulově, na Sychrově, tradičně v Českém Krumlově, kde bude mít na Otáčivém hledišti 8. července premiéru nová hra Petra Zelenky a Olgy Šubrtové Da Vinci o fantaskní cestě do časů legendárního renesančního umělce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám