Hlavní obsah

Divadelní týden s Quijotem, Čechovem i Čapkem

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu od 25. do 27. října nabízejí premiéry českých divadel návrat ke klasice v podobě Cervantesova Dona Quijota, Čechovova Strýčka Váni, Čapkovy sci-fi hry R.U.R. i antického románu. Zkrátka ale nepřijdou i současné komedie.

Foto: Jan Malíř

František Němec je jedním z protagonistů inscenace To mám ale kliku! v Divadle Ungelt.

Článek

Román Miguela de Cervantes Saavedry Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha ožije 25. října v netradiční podobě na scéně brněnského Divadla Husa na provázku. Jako „neskutečnou diskusní show o skutečnosti“ ho v sezoně s mottem 10 000 donkichotů!, nastudoval režisér Jan Mikulášek se scénografem Markem Cpinem.

„Společně s Quijotem se ptáme, jestli to, co denně slyšíme a vidíme, nejsou jen falešné odlesky skutečnosti, zkreslené polopravdy, manipulativní lži. Nebo jsme to my sami, kdo si neakceptovatelnou a nepochopitelnou realitu přetváří ve vlastní fikci? Můžeme věřit médiím, svým blízkým nebo vlastním vzpomínkám? Můžeme věřit sami sobě?,“ ptá se Mikulášek.

V inscenaci vystoupí i nové posily souboru Dušan Hřebíček a Sylvie Krupanská.

Ostravská Komorní scéna Aréna zvolila jediný dochovaný antický román Proměny platónského filozofa Lucia Apuleia, známý též jako Zlatý osel. Vypráví o příhodách mladíka Lucia, jenž se díky své touze po dobrodružství promění v osla. Román autorsky upravil dramatik a dramaturg divadla Tomáš Vůjtek. Inscenace je příležitostí pro mladého režiséra Pavla Gejguše, absolventa brněnské JAMU a v roli Lucia se představí rovněž mladý člen souboru Adam Langer. Premiéra se koná 26. října.

Inscenace Čechovova Strýčka Váni bude mít premiéru 26. října na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. Příběh o nadějích, touhách i zmařených snech je stále živý, navíc obsahuje i dnes aktuální ekologické varování. Ale především velké herecké příležitosti. V režii Ivana Krejčího se v hlavních rolích představí Jiří Zapletal, Jakub Tvrdík, Natálie Holíková a další hradečtí herci.

Hru, která obohatila mnoho světových jazyků o slovo i fenomén robot, R.U.R. Karla Čapka, nastudovala činohra Divadla J. K. Tyla v Plzni. „Děj jsme zasadili do dnešního světa, kde existuje reálná možnost, že ve snaze po čím dál větším komfortu se až přespříliš spolehneme na umělou inteligenci,“ říká režisér Filip Nuckolls o inscenaci, jejíž výtvarná podoba je inspirována seriálem Westworld.

Foto: Irena Štěrbová

Dramatické momenty nabízí inscenace Čapkovy hry R.U.R. v Plzni.

Autorem hudby je Ondřej Švandrlík, frontman skupiny Nauzea Orchestra, který v Plzni kromě současně spolupracuje s režisérem Markem Němcem na tragikomedii Middletown. Premiéra R.U.R. se odehraje 26. října na plzeňské Nové scéně.

Komedie ze současného života i Vinnetou

Komedii Bačkorové chorvatského dramatika Miro Gavrana nastudoval činoherní soubor Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Představuje netradiční milostný čtyřúhelník s dominantními ženami a submisivními muži. S Tomášem Drápelou, Martinem Hruškou, Věrou Hlaváčkovou a Danou Verzichovou ho 25. října uvede režisérka Jana Kališová.

Komedii ze života vlastníků bytových jednotek v jednom domě nabízí hra Jiřího Havelky Společenstvo vlastníků, jejíž premiéru připravilo na 26. října Východočeské divadlo v Pardubicích v režii Petra Štindla. Komedii poprvé hrála divadelní společnost VOSTO5 a Jiří Havelka podle ní natočil i film, který bude v listopadu uveden do kin.

Divadlo Šumperk vsadilo na filmovou romantiku a vytvořilo hravě autorskou adaptaci filmů s Vinnetouem, Old Shatterhandem a dalšími oblíbenými postavami. Autorem scénáře i režisérem inscenace je Robert Bellan a jeho inscenace Vinetůůů má premiéru 26. října.

Hru To mám ale kliku! u nás dosud nehraného britského dramatika Roberta Caisleyho připravilo pražské Divadlo Ungelt. V české premiéře ji 27. října uvede v režii Janusze Klimszi, který v Ungeltu nastudoval mimo jiné divácky úspěšné Deštivé dny. Ve hře o vztahu čtyřicetileté Sáry ke svému majetnickému otci hrají Klára Sedláčková-Oltová, František Němec, Ladislav Hampl a Zdeněk Dvořák v alternaci s Jindřichem Hrdým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám