Hlavní obsah

Divadelní týden online s Peerem Gyntem i Ondřejem Sokolem

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli divadla zůstávají i nadále pro veřejnost v důsledku opatření proti šíření koronavirové nákazy uzavřena, milovníci Thálie nemusí strádat. K online vysílání se připojuje stále víc scén po celé republice. A vznikají i nové formy, jako jsou živě vysílané online divadelní seriály.

Foto: archiv Činoherního klubu

Divadelní online seriál Velmi křehké větve vysílá Činoherní klub v Praze.

Článek

První s touto formou přišlo minulý týden liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Od tohoto týdne přichází s živým divadelním online seriálem s aktivní diváckou účastí i pražský Činoherní klub. Vizionářský seriál Ondřeje Sokola Velmi křehké větve se odehrává v lesích Hrubého či Nízkého Jeseníku a žánrově se pohybuje na škále od mýdlové opery po mysteriózní thriller.

První živý stream čeká diváky na platformě #kulturažije ve čtvrtek 9. dubna od 20 hodin. Sestříhaná verze bude tamtéž zveřejněna vždy následující den. Protagonisty seriálu jsou herci Martin Finger, Václav Šanda, Lucie Žáčková a Sandra Černodrinská.

Na programu #kulturažije lze zhlédnout i jiná divadelní představení, koncerty a další kulturní akce. Ve středu 8. dubna to třeba bude Čtení ke kafi aneb Sami doma s Kofidem s Chantal Poullainovou z brněnského Divadla Bolka Polívky či představení The Loser(s), jež dalo jméno novocirkusovému souboru Losers Cirque Company.

Novým počinem tohoto programu je cyklus Umělci pomáhají, který vznikl z iniciativy klavíristy Ivo Kahánka, jenž na tomto webu odehrál jako jeden z prvních svůj recitál ve prospěch společnosti Život 90. Ve třech dalších pokračováních se představí nejprve sám (7. dubna), poté s houslistou Janem Fišerem (8. dubna) a do třetice s Pavel Haas Quartetem (9. dubna), vždy od 17 hodin. Spolupořadatelem je i Česká filharmonie, která poskytla pro natáčení Sukovu síň Rudolfina. Případný výtěžek půjde na dobročinné účely.

Obliba talkshow

Oblíbenou formou online vysílání se stala i talkshow. Pokračuje v nich pražské Studio DVA s Evou Holubovou, Kryštofem Hádkem a Petrem Pěknicem (8. dubna) či slovenskou herečkou Annou Šiškovou (10. dubna). Podobně pražské Divadlo v Celetné, které 7. dubna nabídne livestream s Janem Potměšilem, Janem Zadražilem a Mílou Tichým s názvem FC Rudý lev aneb Vše, co byste chtěli vědět o naší zatím poslední premiéře.

Nově se k online vysílání talkshow připojuje i pražské Divadlo Viola. Ve středu 8. dubna od 20 hodin přivítá herce Jana Kačera a Jana Potměšila a zveřejní jejich vzpomínky na Violu. Pražské Divadlo Ungelt uvede sérii deseti talkshow s Tatianou Dykovou, Pavlem Liškou, Richardem Krajčem či Hanou Maciuchovou. Spolu s nimi v programu Než budeme zase hrát vystoupí i psychiatr Cyril Höschl, chirurg Pavel Pafko či kardiolog Petr Neužil.

Pražské Divadlo na Vinohradech pokračuje v přenosech svých  inscenací. Tento týden se odehraje především ve znamení Ibsenova Peera Gynta s Ondřejem Brouskem v titulní roli (8. a 9. dubna). A tentýž herec se představí se svým otcem Otakarem Brouskem ml. i v živě vysílaném Večeru bez líčidel (s rouškami) ve čtvrtek 9. dubna. Kromě toho budou k dispozici i vinohradská inscenace středověké morality ve zpracování rakouského dramatika Hugo von Hofmannsthala Kdokoli nastudovaná ve spolupráci se Symfonickým orchestrem hl. m. Praha FOK a souborem BodyVoiceBand nebo hra Jana Vedrala Kašpar H. (Dítě Evropy).

Divadla lze podpořit

Videozáznamy inscenací odtajnila od tohoto týdne ostravská Komorní scéna Aréna. Od pondělí umožnila divákům přístup k titulu Brenpartija. Cirk La Putyka pozve 8. dubna diváky na svém youtubovém kanálu na unikátní představení HIT, Tell the Difference, v němž spolu se členy souboru vystoupili rwandští akrobaté. Městské divadlo Brno téhož dne zve na inscenaci Muchova epopej, jež vznikla v roce 2010 speciálně pro tuto scénu, inspirována dílem Alfonse Muchy s hudbou Aleše Březiny.

Pražský soubor Tygr v tísni připravil na Velký pátek 10. víkend na svém facebookovém profilu inscenaci Krabat, legenda o čarodějově učni, natočenou v roce 2010 ve mlýně ve Zlaté Koruně.

Online vysílání jsou zdarma, to však neznamená, že diváci nemohou podpořit svá divadla buď symbolickým vstupným, nebo jinými formami. Platforma #kulturažije takto získala již přes dva miliony korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám