Hlavní obsah

Diváci jsou zapleteni do Incidentu v HaDivadle

Novinky, Jiří P. Kříž, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Slovenský herec Martin Huba zanechává v českých divadlech nezanedbatelné stopy. Po excelentním výkonu v roli Bernhardova a Pitínského Divadelníka v pražském Na Zábradlí také šlépěje režijní. K úspěchu jeho Krále Leara s Janem Třískou v titulní roli na Shakespearovských slavnostech se připojuj Incident Nicholase E. Baehra v brněnském HaDivadle.

Foto: Radovan Šťastný, NDM

Činohra Národního divadla moravskoslezského. Z inscenace Odsun!!! Kristýna Krajíčková( Erika), Petra Lorencová( Klára)

Článek

Z paměti mnohých nevymizel ještě zážitek ze stejnojmenného filmu z roku 1967. Mezi lidi vracející se z nejrůznějších důvodů nočním metrem domů vtrhnou dva asociální, zdrogovaní jedinci. Znemožní lidem vystoupit a potom v přímých, stupňujících se brutálních útocích proti osazenstvu odhalují jejich netečnost, zbabělost, neschopnost domluvit se a agresory zneškodnit. Proti násilí a omezování osobní svobody se nakonec vzepře pouze jednotlivec.

Svět zvlčil a zpitoměl

Svět od časů filmu přitvrdil, zvlčil, zlhostejněl, zpitoměl. Skok od let šedesátých po přelom tisíciletí Huba vystihl mistrovsky. Daří se mu okamžitě vtáhnout do Incidentu diváky. Když se mezi ně chvíli před začátkem vmísili Hynek Chmelař a Kryštof Rímský, agresoři Joe a Artie, hned si málem dali přes hubu s mým nebojácným sousedem, který je okřikl, že v divadle se nekouří.

Režisér v dobře vymyšlené divadelní iluzi metra (scénografie Jozef Ciller) vybičoval herce HaDivadla k výborným výkonům. Dominují oba zdrogovaní násilníci, a s nimi Mariana Chmelařová (Joan Robinsonová), Valeria Schulczová, Roman Slovák (manželé Wilksovi), Iva Volánková, Cyril Drozda (Purvisovi), Ján Sedal (McCann)...

Nové vzepětí HaDivadla

Možná je Incident právě oním potřebným inscenačním odrazem k novému vzepětí druhé scény brněnského Centra experimentálního divadla, jakým jsou v Huse oba Morávkovi Dostojevští. Hubův opus v HaDivadle je rozhodně po čase zase artiklem vývozním na kterýkoli mezinárodní festival.

Dobrou inscenaci už HaDivadlo pro nový prostor v bývalém kině Praha v brněnské pasáži Alfa potřebovalo jako sůl, i když jeho krize zdaleka nedosáhla rozměrů nejméně dvou posledních sezón Husy na provázku. Rozmělnění programu způsobil režisér Jiří Pokorný těkající mezi HaDivadlem a Zábradlím. Vyvrcholilo inscenační blamáží Hrdinové. Hned po premiéře Pokorného nová šéfka souboru Valeria Schulczová vypoklonkovala za brány Brna.

HaDivadlo Brno - Nicholas E. Baehr: Incident. Úprava filmového scénáře M. Hubová, V. Schulczová, překlad a dramaturgie Valeria Schulczová, režie Martin Huba, pohybová spolupráce Juraj Letenay, scéna Jozef Ciller, kostýmy Milan Čorba, hudba Henrich Leško.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám