Hlavní obsah

Dirigent Jiří Bělohlávek bude i hudebním ředitelem České filharmonie

Právo, Vladimír Říha

Světoznámý český dirigent Jiří Bělohlávek, který minulý týden podepsal na ministerstvu kultury smlouvu o svém nástupu do čela orchestru České filharmonie (ČF) k září 2012, bude zastávat i funkci hudebního ředitele.

Článek

„Smlouva dává Jiřímu Bělohlávkovi i větší pravomoci ve vedení orchestru, neboť mu zaručuje i postavení hudebního ředitele a nejen šéfdirigenta,“ uvedl ministr kultury Jiří Besser.

Podle Bělohlávka, v současné době šéfdirigenta BBC Symphony Orchestra Londýn, smlouva specifikuje počet ročních koncertů, zájezdů do zahraničí, výjezdů po Česku i nahrávání. Dále obsahuje závazek, že do šesti měsíců vypracuje vedení ČF s Bělohlávkem další návrhy na zlepšení budoucí spolupráce.

Návrat omezí časté střídání ředitelů a šéfdirigentů

Dosavadním šéfdirigentem ČF je do června 2012 Izraelec Elijahu Inbal, Bělohlávek byl šéfdirigentem ČF již v období 1990 až 1992, kdy po zvolení Gerda Albrechta orchestrem ČF odstoupil.

Návrat Bělohlávka do České filharmonie při jeho současném postavení nejlepšího českého dirigenta by měl zakončit dosavadní problémy v ČF projevující se rychlým střídáním ředitelů a šéfdirigentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám