Hlavní obsah

Díla Toyen jsou vystavena v Národní galerii

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní galerie Praha od 9. dubna vystavuje ve Valdštejnské jízdárně dílo Toyen, jedné z nejvýznamnějších českých umělkyň dvacátého století. Kvůli přetrvávajícím opatřením se ale zatím lidé budou moci s výstavou seznámit prostřednictvím online přenosů.

Foto: Národní galerie

Toyen: Spící rebelka.

Článek

Výstava vyzvedne kromě důležitých etap tvorby umělkyně, od prvních krajin, přes artificialismus, hnutí, které založila v Paříži společně se Štyrským, až po její hlavní surrealistické obrazy, také zásadní témata z jejího díla, jako je poezie, příroda, erotika či alchymie.

Ukáže obrazy, kresby a koláže, ale i bohatou ilustrátorskou práci ze sbírek českých a evropských muzeí a soukromých kolekcí, a rovněž díla, která Toyen darovali přátelé a slavní umělci či básníci, jakými jsou Yves Tanguy, Victor Brauner, André Breton a další.

Tento výstavní projekt je výsledkem spolupráce s Hamburger Kunsthalle a Musée d’Art Moderne de Paris – Paris Musées a poprvé v historii se představí ve třech evropských městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám