Hlavní obsah

Digitálním TV došla trpělivost, chystají arbitráž proti státu

Právo, jp
PRAHA

Vlastníkům nových, zatím nevysílajících digitálních televizí došla trpělivost a nehodlají již tolerovat netečnost státu vůči rozběhu digitalizace televizního vysílání. Přesně před rokem obdrželo šest televizí od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licence a před půlrokem o ně přišlo kvůli soudním sporům, které nastartovala TV Nova a někteří neúspěšní žadatelé o licenci.

Článek

Za celý rok se nic nevyřešilo - stanice nemají licence, přitom investovaly milióny korun do přípravy. Nemají ani naději, že se něco změní. Nové výběrové řízení vypsáno nebylo. Poslanci žádné legislativní změny neučinili. Soud nic nerozhodl. Proto se televize rozhodly přistoupit k právním krokům - televize, které mají zahraničního majitele zvažují arbitráž vůči České republice kvůli neochráněné investici a všechny dotčené televize chtějí podat stížnost na český stát u Evropské komise.

Jde o plnoformátové televize TV Barrandov a Febio TV, dále hudební Óčko, dětskou TV Pohodu a dvě zpravodajské stanice RTA a Z 1. Všechny jsou sdružené v Asociaci digitálních televizí (ADT). V úterý ADT oznámila novinářům, že jim za zmarněný rok nastala podnikatelská ztráta 1,4 miliardy korun. Do ztráty nepočítají ušlý zisk, ale pouze náklady na investice, nákup pořadů a zaměstnance.

"Od státu nechceme nic, jen rovnost podmínek pro podnikání," uvedl dokumentarista a režisér Fero Fenič z Febia TV. Předseda asociace a současně ředitel Óčka Jiří Balvín řekl, že k řešení situace je nutná urychlená změna zákonů.

"Jsme diskriminováni. Nemáme sebemenší možnost, jak se na mediální trh dostat," prohlásil Balvín s tím, že současná situace zvýhodňuje ČT, Novu a Primu. "Navíc se teď dozvídáme, že technický plán přechodu z analogového na digitální vysílání je jen cárem papíru, protože termíny a postupy v něm uvedené jsou právně nevymahatelné," dodal předseda ADT.

Reklama

Související témata:

Související články

ČT: vypnutí analogové TV v roce 2010

Česká televize míní, že rozumným datem pro vypnutí současného pozemního analogového TV vysílání je 10. říjen 2010. To je pozdější termín, než si představuje...

Výběr článků

Načítám