Hlavní obsah

Didier Awadi: Jsem z generace, která nemyslí na bariéry

Právo, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci pražské části Dnů Frankofonie vystoupí ve středu večer v pražském divadle Archa senegalský rapper Didier Awadi, který patří k předním představitelům spojení hip hopu s africkou hudbou.

Článek

Používáte koru a další africké nástroje. Nakolik vás ovlivnila tradiční africká hudba?

Každý, kdo dělá jakoukoli hudbu, nejenom hip hop, a chce být originální, musí v tvorbě vycházet z kořenů a čerpat z prostředí, kde žije. Proto nemůžeme napodobovat evropské nebo americké kapely, ale používáme na pódiu africké bubny nebo koru.

Co vás ale přivedlo k hip hopu?

Hip hop je hudba mojí generace, líbí se mi a cítím, že jsem jeho součástí. Patřím k první generaci hiphopperů, která se věnovala break dance, ke generaci odkojené Afrikou Bambaatou a Public Enemy, jejich zásadami a lidskostí. Právě ty mě na jejich hudbě zaujaly, mohl jsem sdílet jejich vize a bojovat za lepší společnost, za lepší život

Jak jsou pro vás důležitá slova?

Jako věřící vím, že na počátku všeho bylo slovo. Bůh stvořil svět za pomoci slova. Slovo je základem všeho a slovo může hodně změnit, jediné slovo může rozhodnout výsledku voleb, lidé se kvůli němu obrátí k jinému kandidátovi.

Nemáte ale problémy, že vám třeba v cizině nerozumí?

Když lidé poslouchají hudbu, tak je v ní více než jen slova, ale i nálada. A tu lidé vnímají ještě předtím, než uslyší slova. Lidé u vás nemusí rozumět všemu, co říká Michael Jackson, ale pořád vnímají tu náladu. My se jí snažíme zasáhnout lidi ještě dříve než slovy, teprve nálada dá slovům hodnotu.

Může hudba něco změnit ve společnosti?

Doopravdy tomu věřím, v Senegalu rap hodně pomohl změně vlády. Do roku 2000 jsme měli v Senegalu jedinou vládnoucí stranu, socialistickou. Před volbami v roce 2000 všichni rappeři - v Senegalu je přes tři tisíce kapel - říkali mladým, kteří tvoří 60 procent populace, "jestli chcete změnu systému, musíte hlasovat". A oni volili, změnili systém a máme novou vládu - díky rapu a nezávislým rozhlasovým stanicím. Hudba může hodně změnit, podívejte se na rok 1968, na roli hudby ve studentských bouřích, to byla kulturní revoluce, spojená s rockem, která změnila mysl každého. Nebo si vezměte hnutí hippies, které bylo taky spojené s hudbou a na jeho vliv v době vietnamské války. Hudba je pravé médium, které muže šířit pozitivní vibrace

Co pro vás znamená hrát v Evropě?

Pro mě je to stejné jako hrát v Africe nebo v Brazílii. Jsem z generace, které nemyslí na bariéry, pro mě je svět jako jedno velké město a já v něm mohu jít do jakéhokoli kouta. Hudba mi dala možnost cestovat, kamkoli chci, v tomto malém městě zvaném svět. Každé nové publikum ale představuje novou výzvu a já mám rád výzvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám