Hlavní obsah

Dětské představení o kocouru Mikešovi vypravilo Divadlo Lampión

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladenské Divadlo Lampión umí na svět vypravit moc hezké pohádky pro nejmenší. Nejnovější je Kocour Mikeš Josefa Lady a Ondřeje Lážnovského. S písničkami Zity Morávkové (texty) a Pavla Kovaříka (hudba), na scéně a s loutkami Petry Vykoukalové. Ani maňásci, ani marionety, ani javajky.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Loutkoherečka Taťána Zemanová vodí v Kocourovi Mikešovi vycpaňáky Petry Vykoukalové.

Článek

Herci si loutky, se kterými hrají, pojmenovali slovem vycpaňáci. A vodí je bez nití, bez tyček, hůlek nebo dlaní v útrobách. Jednoduše – za faldy. Mluvící chytrý kocour v botách je prastaré bajkové téma, polidštil a počeštil ho ale až Josef Lada. Lážnovský s dramaturgyní Zuzanou Vojtíškovou určili Kocoura Mikeše z Hrusic hlavně předškolákům.

Děda Mlejnek (Taťána Zemanová) hlídá a počítá zrající hrušky, kluci (Pepík – Martin Dusbaba, Frantík – Dusbaba, Tonda – Justin Svoboda) vymýšlejí, jak se na ně dostat. Do hry vstupují staří známí: kocour Mikeš (Drahomír Mráz), pejsek Karfík (Claudia Etimiadisová) a prasátko Pašík (Svoboda).

Děda je sice všechny načapá na hruškách, pak ale zvířátka z pouti v Mnichovicích na motorce přivezou doktora (Dusbaba) a pomohou uzdravit babičku (Ritterová). Strom na návsi se zvoničkou se rozcinká zvonečky, protože ať chceme nebo ne, byly Vánoce.

K tomu všemu zpívá harmonikář (Pavel Burger), v hledišti vládne pohoda a malým i velkým divákům, uondaným dryjáky a krváky z televizí napříč veřejnoprávním i soukromým spektrem, je v hledišti dobře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám