Hlavní obsah

Detektivky, zpovědi a historické příběhy. Takové knihy u nás v první polovině roku vyjdou

Právo, František Cinger

Radka Denemarková, Ljudmila Ulická, Michael Connelly, Joy Fieldingová i Danielle Steelová, ti všichni v letošním roce nabídnou své společenské romány, historické příběhy i detektivky. Na zajímavé knihy bohatý leden předznamenává dobrý literární rok.

Foto: Petr Horník, Novinky

Spisovatelka Joy Fieldingová u nás vydá další své dílo.

Článek

Hodiny z olova Radky Denemarkové mají sice vročení 2018, ale je to dlouho očekávaná novinka, až nyní distribuovaná. Román je inspirovaný autorčinými pobyty v Číně.

Ruská prozaička Ljudmila Ulická se v románu Případ Kukockij vrací do poválečných a stalinských časů Sovětského svazu. Narušitel je název příběhu našich armádních pilotů ze 70. a 80. let od Davida Baldy a Petra Kulta. Velký úklid Markéty Pilátové se týká úklidu v pokoji i v životě.

Vychází i Příliš tenkej led Zdenky Hamerové, v němž se Lucie snaží vyrovnat se smrtí milované sestry Dity, která za podivných okolností spáchala sebevraždu. Obdobný příběh vypráví Julie Cohenová v próze Jak voní láska. Po smrti matky, slavné malířky, s níž cestovala po světě, zůstala Felicity sama. Vdala se, ale pojednou pocítila dávnou vůni. Má se vydat za hlasem srdce a tajemnou vůní? Nebo si s ní jen pohrává její mysl?

Autorky Joy Fieldingová v románu Špatná dcera a Danielle Steelová v knize Nebezpečné hry rozvíjejí rodinné příběhy, kterými získaly takovou popularitu.

Hvězda americké krimi Michael Connelly přichází také v lednu s Noční směnou, případem policistky Renée Ballardové. V jeho díle pokračuje jako následovnice detektiva Harryho Bosche. Ten se ve čtenářském zájmu postavil do řady postav americké tvrdé školy, jakými jsou Phil Marlowe nebo Steve Carella. V dubnu ho Connelly představí v nově přeloženém románu Černá ozvěna. Daniel Abraham pak v češtině nabídne Vdovin dům, čtvrtý díl pentalogie o bojích lorda regenta Gedera Palliaka.

Román nespoutané fantazie

Březen připomene Hebkou mašinku Williamse S. Burroughse, román nespoutané fantazie. Lenka Horňáková-Civade, která zaujala knihami Provence jako sen nebo Lanýže, nabídne Grófku, příběh české dívky Any, která se v roce 1988 rozhodne začít znova a ve Francii. Robert Bryndza, britský prozaik žijící na Slovensku, uvede další krimi, Smrtící tajnosti.

V dubnu vyjde nový román Miloše Urbana Kar, o němž zatím není možné říci nic podrobnějšího. Iva Procházková se v thrilleru Nekompromisně zabývá politikou i životem.

Na trh se dostane Jezero islandské špičky kriminální literatury Arnaldura Indridasona. V jezeře jižně od Reykjavíku byla nalezena mrtvola. Hladina po zemětřesení poklesla a odhalila kostru připoutanou k ruské vysílačce. Přirozená příčina smrti je vyloučena a vše řeší tamní kriminalisté.

Hoď se do pohody je sbírka humorných fejetonů herečky Sandry Pogodové, inspirovaných rodinou. Českou politikou se zabývá kniha Ladislava Klímy Český román, která vyjde také v dubnu.

Květen, oslava historického tématu

Květen lze označit za svátek české historické literatury. František Niedl v románu Pach krve zavede čtenáře do roku 1316, kdy je král Jan Lucemburský znovu nucen povolat do Čech své rádce a podporovatele Petra z Aspeltu a Balduina Lucemburského.

Vlastimil Vondruška uvede novou historickou ságu, rozsáhlou šestidílnou kroniku vyprávějící o osudech sklářského rodu Heřmanů na pozadí života v severních Čechách od třicetileté války až do revolučního roku 1848, kdy bylo zrušeno poddanství. Jmenuje se Křišťálový klíč – Falknovská huť. Nežádoucí svědek je román Markéty Brouskové inspirovaný emigrací.

V červnu znovu ožije Kašpar Krone, protagonista románu Peter Høega Tichá dívka. Světově proslulý cirkusový klaun má fenomenální sluch a na krku stejně fenomenální daňový dluh. O připomenutí si řekla společná detektivka Zdeny Salivarové a Josefa Škvoreckého Setkání v Bílé dámě, s vraždou. V luxusním hotelu u Stříbrného jezera hluboko v kanadských lesích dojde k vraždě. Obětí je dáma, které se v loterii podařilo vyhrát několik milionů.

Milovníci literární historie a velkých osobností se mohou těšit na čtvrtou část připomínající dílo Zdeňka Rotrekla Hnízda ze stromu, který odchází, což jsou jeho nedokončené paměti. Kolkolem se jmenuje XII. svazek Spisů Ludvíka Kundery, který do nich vybral a do tří oddílů seřadil na čtyři stovky svých překladů básní. Poletování jednoho ptáčka jsou zase vzpomínky básníka, historika umění a esejisty Josefa Kroutvora.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám