Hlavní obsah

Designblok přesídlil do kláštera

Právo, Eva Vejdělková

Více než dvě stě designérů se představí na 22. ročníku přehlídky designu a módy Designblok, která začíná dnes a potrvá do neděle. Z holešovického výstaviště v Praze, kde se festival konal posledních pět let, letos přesídlil do prostoru bývalého kláštera sv. Gabriela na Smíchově. Prohlídka bude kvůli pandemii koronaviru možná pouze s časovými vstupenkami.

Foto: Designblok

Obraz malířky Lucie Jindrák Skřivánkové

Článek

Bývalý klášter benediktinek, který se nachází v sousedství zahrady Kinských a je od roku 1964 zapsán v seznamu kulturních památek, nabídne současný design v konfrontaci s historickým areálem.

„Kontrast historických prostor a současného designu bude velmi atraktivní. Tento princip se nám osvědčil i v minulosti, například v Grandhotelu Evropa, továrních halách v Karlíně nebo na Nákladovém nádraží Žižkov,“ uvedla ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Stejně jako mnoho dalších akcí poznamenaných pandemií nového koronaviru se musí také Designblok vypořádat s nařízenými hygienickými opatřeními.

„Rozhodli jsme se letošní ročník nevzdat, protože si myslíme, že český design si zaslouží podporu,“ vysvětlila Zielinski a připomněla jarní krizi, kdy mnozí designéři šili roušky, vyvíjeli či vyráběli ochranné štíty a nábytek, který by lidem umožnil dodržovat bezpečné vzdálenosti.

Podle informací z Ministerstva kultury ČR, které pořadatelé obdrželi po nedávném zpřísnění epidemiologického režimu, platí pro Designblok jako pro profesionální výstavu stejná pravidla jako dosud. V jednom sektoru se smí nacházet maximálně pět set osob a je nutné zachovávat veškerá hygienická opatření. Vstup je možný pouze s rouškou, je nutné dodržovat rozestupy, společné prostory pravidelně dezinfikovat a v prostoru výstavy musí být rozmístěné hygienické stanice s dezinfekcí pro návštěvníky. Patří k nim i podmínka, aby pořadatelé zabránili shlukování návštěvníků.

Foto: Designblok

Silky gang představí limitovanou kolekci šátků.

„Zrušili jsme proto společenské akce, které na Designbloku zpravidla probíhají, jako je slavnostní zahájení,“ dodala ředitelka festivalu.

Akce se zúčastní 227 designérů. Vzhledem k pandemii koronaviru festival akcentuje zejména tvorbu českých výrobců a tvůrců.

Gabriel Loci a další prostory

Prostor kláštera pořadatelé nazvali Gabriel Loci a rozčlenili ho do několika výstavních sektorů, které mají oddělené vchody a východy, aby bylo možné udržet kontrolu nad počtem lidí na výstavě. Dva sektory jsou placené, zdarma je možné navštívit Art House v blízkém Musaionu, výstavy v exteriéru a dvě scény s doprovodným programem.

Zielinski doporučila návštěvníkům vyhradit si na Designblok asi pět hodin, po dvou hodinách na placené sektory a hodinu na venkovní expozice a Musaion. Doporučený čas je přitom vyměřený tak, aby se daly instalace pohodlně prohlédnout i se zastávkami na nákup u designérů.

Vstupenky na festival jsou v prodeji od 1. října na GoOut a budou k dispozici také na místě. Vstup je však možný pouze ve stanovených časových slotech. Po každém slotu pořadatelé prostor vydezinfikují, než do něj budou moci vstoupit další návštěvníci. Platnost každé vstupenky je omezena na dvě hodiny na jeden sektor.

Foto: Designblok

Origami wall vytváří okrasné zdi a vertikální zahrady.

Designbloku se tradičně účastní také desítky galerií a showroomů v celé Praze, ale i v jiných městech. Připravují vlastní program a speciální akce. Patří k nim módní značky, pop-up shopy, šperkaři, ale také pražské umělecké školy nebo i muzea, která design vystavují a sbírají. Všechny účastníky je možné najít na webových stránkách Designbloku.

Vášeň pro krásu

Tématem letošního ročníku, které volně prolíná doprovodným programem, hlavní výstavou i jednotlivými instalacemi, je vášeň.

„Vášeň ve smyslu zaujetí pro stvoření něčeho dokonalého, nádherného. Něčeho, co nás přesáhne a dotkne se nesmrtelnosti. Budeme se věnovat zejména spojení současného designu a klasických řemesel, která mají v naší zemi dlouhou tradici,“ vysvětlil kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.

Centrum festivalu, které se nazývá Designerie a k jehož pojetí je vždy vyzván některý designér, letos navrhl Jan Plecháč. Navázal na Lucii Koldovou, Maxima Velčovského a Jana Rosického, kteří zpracovali Designerii v minulých letech.

Designerie je umístěna v bývalé rajské zahradě kláštera. „Mottem Designerie je nevyrábět a nevyhazovat. Půjčit si, hrát si a pak zase vrátit,“ prozradil Plecháč.

Jeho rukopis ponese i hlavní tematická výstava. Dvanáct mistrovských řemeslníků na ní podle jeho konceptu přetvoří motorku ČZ 175 v unikátní designérský klenot přímo na Designbloku.

Štafle s originálním razítkem autora použité v Designerii budou na místě vydraženy a výtěžek půjde na letošní charitativní projekt, kterým je Centrum Paraple dlouhodobě pomáhající osobám s poškozením míchy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám