Hlavní obsah

Depeche Mode v Praze opět nadchli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nefalšovaný hudební svátek přinesl čtvrteční večer tisícovkám posluchačů ve zcela zaplněné pražské O2 areně. Své v pořadí sedmé vystoupení před českým publikem zde absolvovala slavná britská kapela Depeche Mode. Její koncert byl reprízou loňského vystoupení; stejně jako v červnu do vršovického Edenu legenda elektronické hudby přijela publiku představit skladby z nového alba Sounds of the Universe i léty prověřené hity.

Článek

Kapelu, která vystoupení stejně jako loni zahájila skladbou In Chains, přivítal mohutný aplaus natěšených diváků, kteří byli v hale natěsnáni až do nejvyšších ochozů. Mnozí z fanoušků, kteří podlehli letitému kultu kapely, přišli tradičně oděni v černém. Někteří si přinesli papírové koruny připomínající rekvizitu použitou v jednom z videoklipů skupiny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zpěvák Depeche Mode Dave Gahan

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Již následující písnička Wrong zvedla řadu lidí ze sedadel a ve všech sektorech haly se vytvořily ostrůvky tanečníků v černém. O tom, že jsou naladěni na stejnou notu, diváci muzikanty ujistili při další skladbě Hole to Feed; stovky lidí jim "udávaly rytmus" máváním světélkujícími tyčkami nad hlavou. Po doznění posledních tónů skladby se jich řada snesla z ochozů do "kotle" pod pódiem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hudebníci si čtvrteční vystoupení očividně užívali. Frontman David Gahan při zpěvu písně A Question of Time nadšeně vířil kolem své osy se stojanem na mikrofon; klávesista Andy Fletcher naopak zachovával kamennou tvář.

Po energickém úvodu koncertu se v bloku křehkých skladeb mikrofonu chopil kytarista Martin Gore. S hitem Home mu pomáhal snad celý sál a splynutí jeviště s hledištěm pokračovalo i poté, co Gore dozpíval; tóny písně dlouho doznívaly z publika, než je přerušil obrovský potlesk a zpěvákovy díky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poté již program na scéně pod nápaditými projekcemi spěl k finále. Kapela, v níž ústřední trio doprovázeli další dva hudebníci, přitvrdila ve skladbách Miles Away, Policy of Truth a In Your Room až k bezmála extatickému vrcholu při Enjoy the Silence. V závěru hala plná posluchačů komíhajících rukama nad hlavou připomínala obří organismus s desetitisíci chapadel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám