Hlavní obsah

Dekáda Martina Kyšperského ve snech a básních

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Všestranný umělec a vůdčí osobnost alternativní kapely Květy Martin Evžen Kyšperský staví v novém výboru Ztracení kamarádi do kontrastu snový deník s písňovými texty a básněmi, které více než desetiletí tvořil takzvaně do šuplíku.

Foto: Lucie Levá

Martin E. Kyšperský je zpěvákem a kytaristou brněnské kapely Květy.

Článek

K vydání konceptuálně nevšední sbírky ponoukla muzikanta, textaře, herce a spisovatele editorka nové Edice poezie v rámci nakladatelství Odeon Olga Stehlíková.

„Loni během pandemie zahlédla na sociálních sítích můj příspěvek, jak doma při uklízení nacházím množství textů, které nevyšly na deskách. Mnohdy mají až deset verzí, neustále je cizeluju. Oba máme rádi sny a připadalo nám zajímavé postavit tyto neřízené představy do kontrastu s vybroušenou literární formou,“ řekl Právu Kyšperský.

Zápisky snů epičtějšího rázu si vede posledních zhruba deset až patnáct let. „Hned po probuzení si jejich děj namluvím na diktafon. Bývají zábavné, až bizarně vtipné, jindy jsou spíše sentimentální, zároveň se v nich často opakuje motiv určitého druhu stresu,“ vysvětlil.

Deník proložil básněmi a písňovými texty, které sice jsou zhudebněné, ale dosud se neobjevily na albech. Čtenáři v knize najdou také obsah vyprodané sólové desky Svetr, jež v roce 2013 vyšla v omezeném nákladu pěti set kusů.

Psanou podobou ale podle Kyšperského cesta Ztracených kamarádů nekončí. „Rád bych písně souhrnně vydal na desce nazvané podle jedné postavy ze spánku, Starého kortikoida, a hrál je jako poutník s kytarou naživo několika lidem, klidně jedinému člověku. Šlo by de facto o takové osobní evangelium,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám