Hlavní obsah

David Koller vydává singl a klip My se vám ozveme. Upozorňuje, že dobrý sluha může být zlý pán

Právo, jaš, kul

Zpěvák, skladatel a bubeník David Koller představuje nový klip a vizuální koncept, do kterého zarámuje v tomto roce celou svou hudební tvorbu počínaje novinkou My se vám ozveme. Autorem její hudby je Matěj Belko, textu Matěj Belko a David Koller. Videoklip má na Novinkách.cz premiéru.

Klip Davida Kollera k písni My se vám ozvemeVideo: archiv umělce

 
Článek

David Koller říká: „Klip je celý střihový, však se nedalo hrát. Je to o tom, že Velký bratr nikdy nespí a vidí tě nejenom na silnici, na ulici, měří ti rychlost, teplotu a určitě si tě může kdykoliv poslechnout z tvého telefonu, mrknout do smsky, mailu a podobně. Už jsme to tady měli a je to pořád horší. Vadí mi ta ztráta soukromí, což zpravidla předchází ztrátě svobody, jak vidíme v přímém přenosu třeba v Číně a nejenom tam.“

Klip vznikal v nejužším možném pracovním kruhu. Režie se ujal Vít Hradil, který k natáčení sdělil: „Klip vznikal v době přísnější karantény. Všechno bylo jen o nás dvou a byl to vyloženě hodně komorní průběh natáčení. Já, kamera a David. Nic víc.“

Klipová novinka My se vám ozveme hojně využívá archivní záběry z instruktážního filmu, který zachycuje způsoby sledování nepohodlných osob z předrevolučních let. Bohatý archiv záběrů od sedmdesátých let minulého století až po rok 1989 k užití uvolnila Paměť národa a komerční archivy v USA.

Foto: archiv umělce

David Koller.

Režisér Vít Hradil popisuje vznik celého klipu: „Ze záběrů na mě šla tíseň, a ta se stala pro mě stěžejním prvkem. Song nás ale pořád vracel k tomu podstatnému. Ke ztrátě soukromí.

O to nám s Davidem šlo, na to jsme chtěli upozornit. A na tom se začalo stavět. Nic z toho, na co poukazujeme v klipu, samozřejmě není žádná novinka. Nesnažíme se tím otvírat oči, sdělovat něco, co by mělo vyvolat uvědomění si něčeho nového. Vůbec. Jen si myslíme, že není od věci na tyhle věci nezapomínat.“

Foto: archiv umělce

QR kód Davida Kollera.

Ztráta soukromí je stěžejním pocitem singlu My se vám ozveme. Klip se snaží přiblížit to, jak jsme o soukromí přicházeli před desítkami let a jak o ně snadno přicházíme dnes, v „digitální“ době.

Grafickým prvkem sjednocujícím aktuální tvorbu se stal QR kód v podobě Kollerova obličeje. Při načtení QR kódu, který najdete na plakátech, tričkách či uvnitř klipu, se dostanete na speciální podstránku, na níž bude David Koller postupně uveřejňovat nové singly a videoklipy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám