Hlavní obsah

Daniel Landa: Má nová rocková opera bude kontroverzní

Právo, Jaroslav Špulák

Daniel Landa připravuje rockovou operu. "Bude to fantasy s celou řadou triků. Chtěli bychom ji udělat hodně výpravnou, což by nám měla umožnit velká scéna, kterou Divadlo Broadway má. Myslím si také, že to bude velmi kontroverzní dílo, v tomto ohledu srovnatelné s Krysařem, možná dokonce kontroverznější," řekl v rozhovoru pro Právo Landa.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Daniel Landa si prý v chystané rockové opeře pro radost někdy i zahraje.

Článek

Vaše nová rocková opera Klíč králů bude mít premiéru v pražském Divadle Broadway 10. října. O čem bude?

Bude to fantasy s celou řadou triků. Chtěli bychom ji udělat hodně výpravnou, což by nám měla umožnit velká scéna, kterou Divadlo Broadway má. Myslím si také, že to bude velmi kontroverzní dílo, v tomto ohledu srovnatelné s Krysařem, možná dokonce kontroverznější. Ten příběh je o zemi, která se jmenuje Střední stát. Žijí tam různé bytosti – lidé, čarodějové, upíři, orkové nebo elfové. Nedokážou ale vedle sebe existovat, natož fungovat. Následuje boj, kde jde víc než o život.

V čem je ta kontroverznost příběhu?

Obyvatelstvo ve Středním státě bude prožívat určité těžkosti, které jsou v podstatě paralelní s našimi těžkostmi. V tom příběhu budou například boháči, kteří jsou velmi bohatí, dojde v něm i k souboji náboženství. Náš svět to zkrátka bude hodně připomínat.

Mám ze své minulé práce zkušenost, že jakmile jsem se dopustil toho, že něco cosi připomínalo, následovaly obrovské tlaky. Jsem na ně naštěstí zvyklý, takže s nimi dopředu počítám. Pokud se budeme v Klíči králů bavit o tématech, o nichž se nikdo bavit nechce, tak předpokládám, že se někteří lidé budou divit. Určité věci tu jsou prostě tabu, já ale nechci, aby tu bylo tabu jakékoli téma.

V jakém stadiu je opera nyní?

Děj je kompletně hotov, teď ho postupně oblékám do hávu hudby a textů. Na haldě mám čtrnáct až sedmnáct použitelných hudebních motivů, s nimiž pracuju.

Zazní pouze nové skladby?

Chtěl bych jít tou cestou. Je ale možné, že do ní zařadím dvě tři písničky, které jsem už složil a hodí se do příběhu hudebně i textově. Rozhodně ale nebudu operu stavět ze starých skladeb.

Kdo bude v opeře hrát?

Máme zatím vybraného jediného člověka a tím je Pepa Vojtek. Ztvární čaroděje Exe, který ztratil víru ve světlo hvězd, což je náboženství Středního státu. Možná si v ní dvakrát třikrát zahraju i já, protože jsou tam dvě role, které se mi líbí. Pokud budu hrát, bude to pouze výjimečně, sobě pro radost.

Doprovodí muzikál živí hudebníci?

Hudba půjde z playbacku, ale přemýšlíme o jednom až dvou živých nástrojích, které by to celé zvukově trochu posunuly. Pěvecké výkony budou samozřejmě všechny živě. 26. a 27. března budou v Divadle Broadway castingy na obsazení rolí. Přijít na ně může každý, kdo si myslí, že má talent a že to zvládne. S manželkou Mirjam, která spolu se mnou bude muzikál režírovat, a s producentem Oldřichem Lichtenbergem hledáme nové talenty. Šanci uspět má úplně každý.

Reklama

Související témata:

Související články

Dan Landa ctí domov pro rodinu

Činorodého Daniela Landu není snadné zastihnout. A doma už vůbec ne. Nehledě na to, že domov sdílený s manželkou Mirjam a třemi dcerami ponechává jako hájené...

Výběr článků

Načítám