Hlavní obsah

Dalimilova kronika se představí veřejnosti

Právo, cg

Národní knihovna ve čtvrtek v podvečer v Zrcadlové kapli Klementina zahájí výstavu latinského rukopisu Dalimilovy kroniky, který před dvěma týdny zakoupil český stát na aukci v Paříži za více než 10 miliónů korun. Pro veřejnost bude otevřeno od pátku. Faksimile se bude prodávat za 80 korun. Právu to sdělil Zdeněk Uhlíř, vedoucí oddělení rukopisů a starých tisků Národní knihovny.

Článek

"Faksimile se bude prodávat pouze na výstavě, která bude otevřena od 1. do 15. dubna, a to od 10 do 18 hodin, s výjimkou pátého dubna. Vystaveny budou všechny rukopisy Dalimilovy kroniky, které máme k dispozici, a navíc tištěná edice a ještě opis ze 17. století. Celkem osm věcí," dodal.

Ve sbírkách Národní knihovny jsou tři úplné rukopisy a dva zlomky psané česky. Nejznámějším z nich je Lobkowiczký rukopis, důležitý mimo jiné tím, že je názornou ukázkou toho, jak volně se ve středověku opisovaly texty - obsahuje totiž prvky první i druhé redakce Dalimilovy kroniky.

Pařížský zlomek Dalimila je k vidění i na internetu na adrese www.memoria.cz spolu s dalšími desíti historickými dokumenty, které už knihovna digitalizovala. Jsou to například Jenský kodex, Krumlovský sborník, Antifonář královny Alžběty Rejčky či Bible olomoucká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám