Hlavní obsah

Čtyři dohody a Jaroslav Dušek jdou na Silvestra do kin

Novinky, Stanislav Dvořák

Čtyři dohody jdou na Silvestra do českých kin. Jde o divadelní představení s Jaroslavem Duškem, které v režii Olgy Špátové a Miroslava Janka vyšlo i na DVD.

Foto: ArtsMarketing

Jaroslav Dušek

Článek

Představení je inspirováno slavnou knihou Čtyři dohody Dona Miguela Ruize, která zaznamenala indiánskou moudrost Toltéků a vyšla téměř na celém světě. Jde o prosté a přitom filozoficky hodnotné dílo, které má přinést čtenáři lepší porozumění ostatním lidem a spokojenost. Do značné míry se shoduje i s buddhistickou filozofií.

V kinech nepoběží běžný záznam, představení je zpracováno filmově, záběry ze scény jsou autorsky kombinovány s černobílými filmovými archivy.

„Prodej DVD předčil naše očekávání a zároveň jsme obdrželi řadu žádostí o projekce v kinech. Rozhodli jsme se proto Čtyři dohody uvést v omezené kinodistribuci, a to pouze v průběhu ledna s podtitulem Začněte nový rok podle Čtyř dohod,“ vysvětlil producent a distributor Richard Němec. Jako první jej uvidí v premiéře diváci silvestrovských projekcí v šesti multikinech Cinestar (pražský Anděl, Hradec Králové, Ostrava, Olomouc, České Budějovice, Plzeň), poté jej uvede sedmdesát sedm kin. Data uvedení v kinech najdou zájemci na www.ctyridohody.net.

Dohody hrají devět let

Představení se hraje již více než devět let v pražském Klubu Lávka, shlédlo ho přes 150 000 diváků a na začátku letošního prosince vyšlo na DVD. Režie dvouhodinového záznamu se ujali Miroslav Janek a Olga Špátová.

„Čtyři dohody jsou veselým živým organismem, který se neustále od své dávné premiéry divoce vyvíjí. Některé výhonky se ujmou, některé časem odumírají. A tak představení neustále mění svou podobu. Protože neexistuje psaný scénář, vše nosíme s kolegy jen ve svých hlavách a srdcích. Tudíž občas něco zapomeneme, občas se vynoří něco nečekaného. DVD je pokusem o zachycení nezachytitelného,“ řekl Jaroslav Dušek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám