Hlavní obsah

ČT představila programové schéma na rok 2004

Právo, Eva Zajíčková

Česká televize teprve zdobí vánoční stůl, ale už varuje: příští Vánoce tak bohaté nebudou. Od Bontonu a Národního filmového archivu nakoupila jen pár pohádek a jednu komedii. "Víc jsme si nemohli dovolit," vysvětluje programová ředitelka Markéta Luhanová.

Foto: Petr Mráček

Z tiskovky k filmu Krásno

Článek

Kasička je prázdná, ve špajzu už jen čočka a okurky. Do rodiny, které hrozí náhlé zchudnutí, by se jeden rozpakoval přijmout pozvání na večeři. Jenže na Nový rok, Tři krále i Velikonoce je už dávno navařeno, a tak se v ČT prostírá pokud možno jako obvykle a doufá, že hosté přijdou, jídlo se nevyhodí a finanční potíže snad zmírní přátelé.

"Naštěstí máme vyrobeno nadlouho dopředu a premiér je dostatek. Většinou jsme je soustředili do prvního pololetí, a diváci by tedy neměli naše potíže s rozpočtem pocítit," věří Luhanová, i když přiznává, že repríz bude přece jen o trochu víc, než loni. Zřejmě ale není tak zle, aby ČT musela vysílat stařičké seriály, přestože Prima na nich úspěšně sbírá diváky.

Právě jí prodala seriál Třicet případů majora Zemana a ochotně nabídne komukoli i další, až na jediný. "Samozřejmě prodáme i jiné, ale Synové a dcery Jakuba Skláře mezi nimi nebudou. I když doufám, že naše situace nebude tak špatná, abychom je museli využít," řekla Luhanová.

Nemocnici vystřídají Černí baroni

Televize zřejmě tuší, že divák, kterého nechá utéct ke konkurenci, by se zpátky nemusel vrátit, a proto až úzkostlivě hlídá léty vypracované programové schéma. Prvního kanálu a prime timu se zatím skoro nedotkla.

Na pondělí chystá premiérové seriály: až v půlce ledna skončí Nemocnice, odvysílá Černé barony, které natočil Juraj Herz v Brně, po nich Záchranáře Vladimíra Michálka, koprodukci se slovenskou televizí. V létě si dá pauzu a v září vybere další dva ze tří hotových: "Máme Místo nahoře, které režíroval Karel Smyczek, Náměstíčko od scenáristy Jana Míky anebo rodinný cyklus Josef a Ly."

Vrací se Chýlková a Kohout

Pamětnické seriály a filmy se objeví ve středu, ale ČT sáhla po těch novějších. Začíná cyklem Co teď a co potom? s Ivanou Chýlkovou, pak přijde televizní román Pavla Kohouta Konec velkých prázdnin a seriál Na lavici obžalovaných justice. "Čtvrtky - to bude osvědčená krimi, pořídili jsme další britský seriál, Vyšetřování naslepo. Pátek jsme věnovali dětem, začneme oblíbenou Arabelou," popisuje šéfka programu.

V sobotu se musí publikum bavit, od toho ani veřejnoprávní televize neustoupí. K dosavadním titulům přibudou Blízká setkání. Své přátele budou zvát na jeviště známé a výrazné osobnosti, "a mohou si tam s nimi dělat, co chtějí." Z toho jde sice strach, ale prvním bude Marek Eben, a to budí naději, že ČT snad ví, před kým může něco takového říct.

Vyrábět další řachandy jako konkurence tedy možná nebude, ale později večer se s ní stejně střetne. Stejně jako Prima a Nova bude stále vysílat zahraniční filmy, převážně krimi a thrillery zámořské produkce, pokud možno s alespoň jednou hvězdnou tváří.

Nedělní večery zůstaly dál vyhrazené pro premiéry inscenací a filmů, které vyrobila ČT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám