Hlavní obsah

ČT chce po Vítu Olmerovi omluvu a 100 tisíc korun

PRAHA

Česká televize žaluje režiséra Víta Olmera za údajně lživou kritiku. Po režisérovi, který natočil například Tankový prapor nebo Bony a klid, požaduje veřejnou omluvu a sto tisíc korun.

Článek

Důvodem je rozhovor Olmera pro týdeník Reflex, kde režisér kritizoval veřejnoprávní televizi za její přistup k původní tvorbě. Olmer mimo jiné tvrdí, že v ČT se "ve velkém rozkrádají interní peníze."

Podle ČT jsou Olmerova vyjádření plná omylů, nepravd a lží. Olmer také prohlásil, že monopol na hranou tvorbu mají dnes v ČT dvě centra: "Na dospělou Ivan Hubač, na dětskou Kateřina Krejčí." S oběma má údajně "příšernou zkušenost." Dramaturgové veřejnoprávní televize jsou podle něj "tak nemravní, že místo aby inspirovali autory a vyhledávali pro ně látky, sami pod pseudonymy a cizími jmény píšou své látky a sami si je navzájem schvalují."

ČT žaluje Olmera v civilním řízení za poškození její dobré pověsti. "Po přečtení rozhovoru s v Reflexu mohou čtenáři dospět k závěru, že Česká televize má za povinnost umožnit panu Olmerovi realizovat scénáře, pod kterými je podepsán a nabízet mu k realizaci i scénáře jiných autorů. Pan Olmer se domnívá, že tento úkol plní Česká televize nedostatečně. Zapomíná, že své projekty může nabízet i televizím Nova a Prima," sdělil ke kauze v pondělí Právu mluvčí televize Martin Krafl. 

Podle něj na Českou televizi již poněkolikáté útočí mimořádně hrubým způsobem. "Vít Olmer ve svém rozhovoru konstatuje, že následky za to, co říká, si ponese sám. To je jedno z mála jeho pravdivých tvrzení. Obvinění, která se v jeho rozhovoru objevila, totiž bude muset obhájit před soudem," dodal. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám