Hlavní obsah

ČT bude hledat Největšího Čecha

Právo, jp

Zatímco diváci TV Nova budou v prvním pololetí příštího roku hledat druhou českou SuperStar, diváci České televize (ČT) zvolí Největšího Čecha - historicky nejvýraznější osobnost Čech, Moravy a Slezska.

Foto: Jiří Smutný
Článek

"Největší Čech je zábavně vzdělávacím pořadem s prvky reality show, od něhož si slibujeme, že vzbudí zájem o velké postavy našeho národa, o historii, tradice, ale také to, že se společnost podívá sama na sebe," řekl na čtvrteční tiskové konferenci, kde byl tento pořad představen, generální ředitel ČT Jiří Janeček. Dodal, že tento pořad bude moderovat Marek Eben.

Diváci budou moci od 1. do 31. ledna 2005 hlasovat o Největším Čechovi prostřednictvím SMS, internetu a hlasovacích kupónů v tisku. Stovku osobností, které dostanou nejvíc hlasů, zveřejní ČT v zábavném pořadu 8. května. O deseti velikánech našeho národa bude připraveno deset dokumentů a každá osobnost bude zastoupena tzv. advokátem, který ji bude obhajovat ve velkém finále vysílaném v sobotu 11. června.

Tato soutěž není původním projektem České televize. Vysílal se již ve Velké Británii a Německu, v současné době běží například v Nizozemí či Kanadě. Myšlenka se zrodila v britské televizi BBC v roce 2002. Největším Britem se stal Winston Churchill, ve Spolkové republice Německo zvítězil Konrád Adenauer. Není bez zajímavosti, že třetí příčku tu obsadil Karel Marx.

Kdo se může stát Největším Čechem? Šéf projektu Jan Štern řekl, že ČT převzala z BBC definici, jež říká, "že to může být kdokoliv, kdo se narodil, žil nebo působil na území Čech, Moravy a Slezska, a kdo se významně zasloužil o společenství žijící na tomto území či významně ovlivnil jeho život."

Na dotazy novinářů, zda projekt počítá s tím, že by se v něm mohly objevit i některé kontroverzní osobnosti z našich dějin, Janeček odpověděl: "Máme to ohlídané. Tým pořadu může vyloučit jména nominovaných, u nichž by bylo podezření z hlasovacího podvodu, anebo toho, jehož nominace by zapříčinila, že by ČT šla proti zákonu." Na to moderátor Eben kontroval, že by nechal národ, "ať volí, jak chce".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám