Hlavní obsah

Colours of Ostrava: Rudimental? Spíš cirkus s hudbou

– Ostrava
Právo, Jaroslav Špulák

Třetí den na čtrnáctém ročníku festivalu Colours of Ostrava přinesl sice jedno zklamání, zároveň nabídl několik jiných variant, jak se při hudbě dobře bavit a těšit. V sobotu už bylo v Dolní oblasti Vítkovic přes čtyřicet tisíc diváků.

Foto: Matyáš Theuer/Colours of Ostrava

Rudimental se to zkusili jako na párty.

Článek

istým zklamáním dne bylo vystoupení momentálně ceněných, přesto zjevně přeceňovaných britských drumandbassových Rudimental. Tahle taneční parta v posledních třech letech uzmula přední místa rádiových i prodejních hitparád, má na kontě nominaci na Mercury Prize, zisk Brit Awards či Mobo Awards, několik zajímavých hudebních spoluprací a před sebou nové album We The Generation, které vyjde v září. Několik skladeb z něho v Ostravě naživo zaznělo, ale nelze říct, že bychom se měli těšit na něco rafinovaného či snad nadprůměrného.

Přestože Rudimental ve své hudební řeči pojí elektroniku, pop, soul, rʼnʼb či funk, především nabízejí písničky, jejichž motorem je útok na post toho nejzajímavějšího ze současného středního proudu, respektive popu. Živý koncert kapely nicméně ukázal, že tahle parta prezentuje především bídný stav současného popu, jenž je již řadu let poznamenán zoufalou neschopností tvůrců vymyslet a prezentovat opravdu silné melodie. Pravda, Rudimental pár slušných pokusů na kontě mají, snad dva, možná tři, zbytek repertoáru ale charakterizuje melodická prázdnota, kterou nahrazují načančané aranže, mnohdy jen pro parádu, a důraz na rytmus.

Na ten se postatně tančí. A tak když dojdou nápady, což je u Rudimental častý jev, nahradí je rytmus a diváci už na písňové pokusy tak nějak dotančí a zatleskají tak, jako v Ostravě.

Tuto svou tvůrčí neplodnost Rudimental naživo zahalili do cirkusového představení, kdy je na pódiu jedenáct hudebníků a zpěváků. Ti se střídají ve zpěvu, poskakují, usmívají se, jančí, hecují a předstírají, že je to všechno jedna velká párty. Ona to párty je, což o to, jenomže taková hudebně-cirkusová.

Překvapení? Augustines a Owen Pallett

Na festivalu Colours of Ostrava ale není problém najít jiné pozoruhodnosti, protože každou chvíli na jednom z pódií vystupují zajímaví tvůrci či interpreti. V sobotu se na místo pozitivních objevů dostali na hlavních scénách především američtí rockeři Augustines a Kanaďan Owen Pallett.

Foto: Kateřina Kleinová

Owen Pallett se musel spokojit s náhradními pomůckami.

Augustines předcházela pověst dobré stadiónové kapely. Inspirace v tvorbě irských U2 byla na začátku jejich vystoupení sice trochu otravná, postupně se ale díky přijetí dalších vlivů dostali víceméně k vlastnímu zvuku, a byť nesršel velkou originalitou, písně byly příjemné, zpěvné a dost jim vypomáhal i masivní zvuk celé kapely.

Foto: Kateřina Kleinová

Augustines byli příjemným překvapením.

Owen Pallett měl problém. Na začátku koncertu se omluvil za to, že se mu poškodila část jeho technického zařízení, a tak využije některých zapůjčených komponentů a odehraje koncert, který nebude tak docela odpovídat takovým, jakými se obvykle prezentuje. Bylo to ale jedno, protože Pallett je autorský, aranžérský, instrumentální a také pěvecký talent, který píše v podstatě alternativní skladby na hranici spojující žánry. Jeho projev na pódiu byl civilní, přesto velmi přesvědčivý, jeho vystupování bylo sympatické, naprosto oddané hudbě.

Zmínku jistě zaslouží francouzská reggae kapela Dub Inc., která diváky roztančila hned s první skladbou a udržela je ve varu až do konce setu, nebo francouzský electrohouseový muž v masce se svítícími oky, který si říká Danger a svou instrumentální hudbou s nápaditými světly a projekcemi si diváky takříkajíc omotal kolem prstu.

Foto: Matyáš Theuer/Colours of Ostrava

Aneta Langerová přivábila spoustu diváků.

Spousta lidí se pak přišla podívat na vystoupení Anety Langerové, jež hrála jak písničky z vynikajícího loňského alba Na Radosti, tak i kousky staršího data. Nadějně zněli polští elektropopoví The Dumplings, jinak skupina tvořená zpěvačkou Justinou Swies a multiinstrumentalistou Kubou Karasem, či znamenitá Brazilka Dillon, která na sebe strhla pozornost prezentací volných popových písniček.

Bouře se vyhnula

Přestože pořadatelé měli informaci o tom, že v sobotu večer pravděpodobně zasáhne Ostravu letní bouře, nic takového se nestalo. Spadlo jen pár kapek, a to spíše symbolických. Určité ochlazení v podvečer nadto kondici diváků nesporně prospělo.

V neděli, tedy v poslední den festivalu, vystoupí především popový Brit Mika, američtí rockový Other Lives či naši Tata Bojs a Sto zvířat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám