Hlavní obsah

Cocker složil elegantní poklonu modlám 60. a 70. let

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další album Joe Cockera? Někdo se možná diví, že tento pán ještě něco nahrává, jiný zajásá. Zní asi tak, jak jsme očekávali. Je to špičkové retro.

Článek

Joe Cocker se tentokrát zmocnil archívních hitů takových autorů jako Stevie Wonder, John Fogerty, George Harrison, Bob Dylan či Andy Fairweather-Low. Nesnaží se o žádný dotek současnosti, album je snad ještě více "historické", než je u Cockera obvyklé.

Na Hymn for My Soul Cocker soustředěně ohledává kořeny soulu a blues. Zatímco většina desky plyne ve vyloženě zamyšlených, mlhavých náladách, úvod je překvapivě rytmický. Tvoří ho poměrně odvázaná,  politicky angažovaná You Haven't Done Nothin' od Steveho Wondera. Cockerovi dost "sedla".

Další písničky přinášejí zklidnění a ještě zesilují retro-soulový pocit. Zejména Love is for Me s náznaky motownských smyčců a rozechvělými backgroundovými vokály skandujících "I-be-lieve" připomínající ne konec, ale spíše polovinu 60. let.

Pozoruhodná je coververze Long As I Can See the Light, známé písně  Creedence. Podobně jako v dylanovské Ring Them Bells Cocker úplně odstranil rytmiku a vytvořil zvláštní nerockové meditující skladby, které nejvíce oceníte v pohodlném křesílku se zavřenýma očima. Figuruje v nich jen hlas, jedna kytara, varhany a piáno, zvuk je skutečně velmi odlišný od originálu. Just Pass It On má zase téměř gospelový úvod a pak se z toho vyklube jakési cockerovské reggae. Závěrečná Hymn for My Soul je pak standardní bluesrockovou baladou, ne příliš nápaditou, ale s chytlavými motivy.

Joe Cocker: Hymn For My Soul, EMI 2007 .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám