Hlavní obsah

ČNSO slavil se třemi dirigenty

Právo, Vladimír Říha

Čtvrteční koncert Českého národního symfonického orchestru (ČNSO) ve Smetanově síni pražského Obecního domu byl v mnohém výjimečný. Orchestr slavil 25 let od založení a pozval si tři dirigenty, kteří na zahajovacím koncertu 26. sezóny symbolizovali i minulost orchestru. Ten je známý i repertoárem z filmové hudby a jazzu a spoluprací se světovými hvězdami žánrů.

Foto: Martin Malý

Dirigent Libor Pešek a orchestr ČNSO po Beethovenově IV. větě z „Osudové“ symfonie, kterou koncert začínal.

Článek

Prvním dirigentem byl současný šéf orchestru Libor Pešek, který v této sezoně ohlásil po 11 letech ve funkci ukončení činnosti. IV. věta z Beethovenovy symfonie č. 5 c moll tak byla jednou z jeho posledních prací s ČNSO a měla v sobě velkou dávku empatie.

Ravelovo Bolero hrané bez dirigenta mělo připomenout již zemřelého zakladatele orchestru Zdeňka Košlera a přes počáteční malou nevyváženost dopadlo velice dobře. Vrchol programu se dostavil po pauze, když orchestr představil svou silnou stránku: filmovou hudbu a jazz.

Ital Marcello Rota s hudbou svého příbuzného Nino Roty z Felliniho filmů a zejména Američan Vince Mendoza s jazzovou klasikou Ellingtona a Jonese nadchli publikum.

Mendoza se třemi trumpetovými sólisty (Randy Brecker, Bobby Shew a Jan Hasenöhrl) připomněli skvělý koncert i nahrávku Trumpet Summit z roku 2012. Shewova skladba Nadalin jako přídavek sólistů i orchestru pak uzavřela jubilejní večer.

V tomto měsíci čekají ČNSO dvě turné: ve Velké Británii s hudbou Johna Williamse a poté s Enniem Morriconem v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám