Hlavní obsah

Cirk La Putyka připravuje největší projekt Cesty

Novinky, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než čtyřicet účinkujících a pět světových režisérů začíná od konce listopadu v Praze zkoušet největší projekt v historii souboru Cirk La Putyka Cesty, který od 25. do 27. dubna 2020 bude v novém prostoru O2 universum uveden pouze čtyřikrát.

Foto: ČTK

Početný tým projektu Cesty se představil ve středu 27. 11. v O2 universum v Praze.

Článek

Projekt, který je součástí oslav desetiletého jubilea souboru, mapuje historii cirkusového umění od kočovných loutkářů 19. století přes meziválečnou avantgardu 20. století, Osvobozené divadlo, protektorát i totalitu až po současnost a výhled do budoucnosti.

Principál Rosťa Novák mladší o projektu říká: „Cirkusáci jsou vždy na cestách, ať už hrají na ulici, v šapitó, nebo v kamenných divadlech. Na cestách tvoří, setkávají se a rozcházejí. Rozrůstají se o nové generace, jimž ty starší přenechávají místo. Jednou jde o cirkus se zvířaty, jindy bez nich. Stále je to ale cirkus. Cirkus života.“

Kromě autora konceptu a režiséra Rosti Nováka se na představení režijně podílejí další světové osobnosti nového cirkusu. Jsou to Maksim Komaro (Circo Aereo), Daniel Gulko (Cahin Caha), Tilde Björforsová (Cirkus Cirkör) a Ethan Law (Cirk La Putyka).

Každý z režisérů má v projektu své místo, Daniel Gulko se chopí ztvárnění meziválečného období a poté 60. a 70. let 20. století, Maksim Komaro období totality, Ethan Law zamíří do budoucnosti a Tilde Björforsovou zajímají tradiční cirkusové disciplíny a obecné téma duše cirkusu a šapitó jako metafory.

Projekt se odehraje na velké scéně o délce čtyřiceti a šířce sedmi metrů, obklopené ze tří stran diváky, jichž se do haly vejde tři a půl tisíce. „Bude to takové Times Square cirkusového mozku, kde diváci se stanou součástí některých obrazů,“ přiblížil představu o scéně, jejímž autorem je scénograf Martin Vybíral, autor konceptu Rosťa Novák.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám