Hlavní obsah

Čínští cenzoři: I reality show musí zdůraznit socialistické hodnoty

Novinky, Stanislav Dvořák

Čínský úřad pro tisk, rozhlas, film a televizi vydal další výnos o televizních pořadech. Čínské reality shows jsou prý moc vulgární a komerční, místo toho budou muset více zdůraznit „socialistické hodnoty jako čestnost, zásadovost a houževnatost“, informoval magazín Variety.

Foto: ČTK/AP

Místo vulgárních celebrit optimistickou estrádu o houževnatosti, doporučují soudruzi (na snímku vojenská kapela v Pekingu).

Článek

Úřad doporučuje televizím, aby přestaly přejímat formáty korejské a americké provenience a více důvěřovaly čínské kultuře. Také opakuje starší výtku, že na obrazovce by se neměly objevovat celebrity, které jsou spojeny s drogovými skandály či s prostitucí.

Příliš mnoho pořadů je podle cenzorů povrchních a navíc vyvolávají ve společnosti konflikty. Nová přísná pravidla televize moc nepotěší. V podstatě je nutí, aby dělaly nudnější reality shows, a Číňany tak nasměrovaly k internetové zábavě.

Jenže ani internet už není tak svobodný, jak by se mohlo zdát. Začátkem roku 2015 cenzoři rozhodli o odstranění seriálů Agent Carter a Empire ze streamovacích služeb a pro příště žádají předem celý seriál s titulky ke kontrole, nebo ho nepovolí. Nové nařízení způsobí seriálům problémy. Horké novinky by se tak legálně nemohly do země dostat. Zákazy se týkají třeba seriálů Shameless, Stalker, Two Broke Girls a American Horror Story.

Čínské internetové televize jako Tencent, Alibaba, Youku Tudou a Sohu utrácejí čím dál tím více za americkou produkci. Alibaba třeba nedávno podepsala smlouvu se studiem Lionsgate a koupila teenagerskou ságu Twilight. Seriál Simpsonovi zase bude streamovat čínská služba Sohu, která se dohodla s Foxem.

V roce 2014 čínské úřady zakázaly serverům nabízet seriály Teorie velkého třesku, Dobrá manželka, Námořní vyšetřovací služba (NCIS) a Advokáti.

Reklama

Výběr článků

Načítám